Het klimaat is wereldwijd aan het veranderen. 25 Miljoen kleine koffieboeren in ontwikkelingslanden, die de bonen voor jouw koffie telen, gaan hierdoor een onzekere toekomst tegemoet. Zij kunnen niet meer vertrouwen op de gangbare zaai- en oogstseizoenen en worden geconfronteerd met verwoestende stormen. Klimaatverandering zorgt bovendien voor de uitbraak van nieuwe plantziektes (zoals de roja-schimmel) en de aanwas van schadelijke insecten. Hierdoor mislukt hun oogst en moet een deel van de struiken worden vervangen. Niet alleen voor de boeren en hun gezinnen is dit alarmerend: als de huidige problemen doorzetten, zal in 2050 het gebied dat geschikt is voor koffieproductie zijn gehalveerd. Zo komt ook jouw dagelijkse kopje koffie in gevaar. Daarom zetten wij ons in om de klimaatimpact van onze koffie te minimaliseren.
De CO2-uitstoot die veroorzaakt wordt door de productie en het vervoer van onze koffie uit o.a. Colombia en Nicaragua, compenseren we tot 2021 door Carbon Credits te kopen van het Uganda Efficiënt Cookstove Project. Met dit project wordt CO2-uitstoot gereduceerd en klimaatverandering tegengegaan. Door Carbon Credits te kopen helpen we mee dit project te financieren. De credits dragen het Gold Standard keurmerk: de hoogste standaard op dit gebied. Voor ieder verkocht pak koffie met de claim ‘deze koffie is klimaatneutraal geproduceerd’, compenseren we onze CO2-uitstoot met deze Carbon Credits.
Vanaf 2021/2022 gaan we onze CO2-uitstoot op een andere wijze compenseren. We gaan het geld dat we op dit moment gebruiken voor het Uganda Efficiënt Cookstove Project, gebruiken voor milieuprojecten die onze eigen handelspartners ten goede komt zoals onze koffieboeren. Een logische stap, want daarmee zijn we bezig met de verbetering van onze eerlijke ketens en ondersteunen zo de partners die onze producten verbouwen. Momenteel wordt in kaart gebracht welke handelsketens daarvoor in aanmerking komen en welke projecten dit ten goede zal komen.
Met de opbrengst van onze carbon credits worden in Oeganda kooktoestellen gekocht, die veel minder brandstof (hout) verbruiken en zo aanzienlijk op CO2-uitstoot besparen. In Oeganda kookt ongeveer 94% van de huishoudens op open vuur of op inefficiënte houtskoolovens. Dit leidt tot ontbossing en erosie en heeft negatieve effecten op de landbouw. Het draagt bovendien bij aan armoede en een slechte gezondheid. Arme families in Oeganda zijn tot 15% van hun inkomen kwijt aan houtskool of hout. Als zij zelf hout sprokkelen, kost dit ongeveer zes uur per dag, die niet besteed kan worden aan betaalde arbeid. De enorme rookontwikkeling in huis tijdens het koken veroorzaakt bovendien de kans op ernstige longaandoeningen. In samenwerking met de lokale bevolking heeft het Efficiënt Cookstove Project zuinige houtskoolovens ontwikkeld en toegankelijk gemaakt voor de armste huishoudens. De productie en de verkoop van deze ovens vindt lokaal plaats in heel Oeganda.
Ook het staartje van de koffieproductie, bij jou in de keuken, is van belang voor het klimaat. Een paar tips: