Pittige tijden Thailand Corona
Martin Boon
Development Manager
15 april 2020

Het coronavirus heeft zich over de hele wereld verspreid, ook in de gebieden waar onze leveranciers en boerengroepen zich bevinden. Als Development Manager ben ik regelmatig in Azië te vinden. Deze maand zou ik weer op werkbezoek zijn gegaan bij onze Thaise producenten, maar op 13 maart kreeg ik al het verzoek van diverse boerengroepen dat het beter was om het bezoek uit te stellen.

Het nieuws van de enorme uitbraak in Noord-Italië en het begin in andere Europese landen, was al doorgedrongen tot de netwerken van de Fairtrade boeren. Het aantal formele besmettingen in Nederland stond toen nog op nul, maar de boeren wilden het zekere voor het onzekere nemen en in overleg met onze lokale consultant Kookie besloot ik de werkreis uit te stellen. Maar tot wanneer, dat is onmogelijk te zeggen. Ik heb een paar lokale vluchten naar oktober verplaatst, dat zou toch moeten kunnen zou je denken?! We weten echter nog niet hoe COVID-19 zich gaat verspreiden in landen als India en Thailand. Ik geef je in deze blog een blik op de huidige situatie bij onze Aziatische partners door het coronavirus.

Het bestuur van Nam Om kondigt maatregelen aan ter voorkoming van het verspreiden van COVID-19.

De situatie in Thailand

Na sluiting van de meeste winkels in Bangkok zijn veel mensen terug gegaan naar hun families, veelal in het Noordoosten van Thailand, waar ook onze rijstboeren en kruidentelers wonen. De boeren zagen dit met argusogen aan, want waren deze mensen uit Bangkok al dan niet besmet met het virus?

Afgelopen weekend waren er in Thailand 2551 formeel gestelde besmettingen en 38 mensen overleden. We weten echter dat de cijfers overal hoger liggen helaas. De Thaise overheid adviseert mensen zo min mogelijk te reizen. Voor de boeren betekent dit dat ze geen vergaderingen en trainingen kunnen volgen in deze periode. De productie van de boeren gaat wel door; dit is namelijk de periode waarin de knoflook, sjalotjes, citroengras en de chilipepers geoogst worden voor in onze kruidenpasta’s.

Ook nu groeien de kruiden en groenten door: tijd om de knoflook, pepers en sjalotjes te oogsten

Fairtrade Premie biedt hulp

Met elk Fairtrade product – met het keurmerk van Fairtrade Nederland –  dat jij koopt, komt een vast deel van de verkoopprijs ten goede aan de Fairtrade Premie. Deze premie komt terecht bij de Fairtrade boerengroep achter een product, die met dit budget aan ontwikkelingsprojecten kan werken. Welke projecten dat precies zijn, bepalen ze samen. In deze extreme situatie kunnen Fairtrade boerengroepen hun Fairtrade Premie uitgeven aan COVID-19 gerelateerde zaken, zoals ontsmettingsmiddelen voor thuis, maar ook wat contant geld voor de nodige essentiële levensbehoeften. Veel lokale markten zijn gesloten, waardoor veel boeren hun neveninkomsten verliezen.

Hoop kokosnoten

Als missiegedreven merk dat zelf handelsketens opzet voor het maken van originele en eerlijke producten, hebben we dagelijks contact met alle ketenpartners. Ook nu houd ik direct en nauw contact met alle Thaise boerengroepen en leveranciers. Tijdens een digitaal contactmoment met de kokosnootboeren vertelden zij mij over hun situatie. Bij de kokosboeren in Hakmana, het Zuiden van Sri Lanka, liggen grote hopen kokosnoten te wachten op transport naar de kokosmelkfabriek. In deze fabriek worden o.a. onze blikjes met kokosmelk geproduceerd, maar door het huisarrest hebben ze vooralsnog geen toestemming de kokosnoten te transporteren. Ze doen er alles aan om dit voor elkaar te krijgen en de verwachting is dat het transport en de productie binnenkort weer op gang komt. We houden nauw contact over de geplande leveringen van producten en merken dat zowel de lokale fabrieken als de boeren graag hun economische activiteiten daar waar mogelijk willen blijven uitvoeren.

Initiatieven

Ook hoorde ik dat verschillende Fairtrade boerengroepen initiatieven zijn gestart om hun steentje bij te dragen in het belang van hun leden, maar ook hun directe omgeving:

  • Om de weerstand op peil te houden, deelt de boerengroep SOFA in Sri Lanka hun eigen biologische Fairtrade zwarte thee en kruiden uit onder haar leden. SOFA staat voor Small Organic Farmers Association en telt bijna 3000 leden, waarvan een deel de kokosnoten voor de biologische kokosolie levert. SOFA heeft in het verleden hun Fairtrade Premie ingezet voor het opzetten van vrouwengroepen, die nu samen mondkapjes maken voor haar leden.
  • De rijstboeren van Nam Om in het Noordoosten van Thailand – de leveranciers van de rijst voor onze rijstnoedels – financieren extra thermometers aan lokale klinieken vanuit hun Fairtrade Premie.
  • De fruitboeren zoals Khun Nipalin die onze ananas, mango en jackfruit verbouwen, leveren beschermende kleding aan het lokale ziekenhuis. Ook dit wordt bekostigd vanuit de Fairtrade Premie die verwerkt zit in de verkoopprijs van een blik jackfruit, mango en ananas.
Een medewerker van Nam Om hangt bij het kantoor en de rijstmolen instructies op voor de medewerkers en boeren die hun rijst komen afleveren

Boodschap aan alle boodschappers

Mijn boodschap aan iedereen die van onze kokosmelk, ananas, jackfruit, Thaise curry’s of rijst houdt: als jij aan de keukentafel blijft genieten van onze producten ondersteun je daarmee niet alleen de Fairtrade boeren maar ook hun families en alle lokale communities in deze moeilijke tijden!

Khun Nipalin, trotse fruitboerin en bestuurslid van de fruitboerengroep Fairtrade Pineapple Growers. Ze heeft een jonge jackfruit in haar hand.

Deel dit verhaal:


Door:
Martin Boon
Development Manager
Onze winst is een beter leven voor de mensen met wie we samenwerken
Lees meer over ons.