Na drie jaar beperkingen konden we eindelijk weer een reis plannen. Onze bestemmingen: Sri Lanka en Thailand. We ruilden de koude novembermaand in Nederland in voor bijna drie weken in twee warme landen, waar ontmoetingen hadden met vier boerengroepen en 11 leveranciers. We namen meer dan 500 foto’s, waren getuigen van de eerste productie van vijf (!) nieuwe producten en namen veel inspiratie mee naar huis!
Het doel van dit bezoek was divers, maar onze focus lag op productontwikkeling en productieprocessen. Hier zie je ons in het veld bij de SAFENet boerengroep in Sri Lanka. We bezochten onze kokosmelk en kokosolie leveranciers, enkele van de boerengroepen en gingen langs bij de fabriek die verschillende van onze kruidenpasta’s produceert.
Met elke leverancier bespraken Loïs (Trade Marketeer) en ik belangrijke onderwerpen waaronder de fluctuerende vraag in de Nederlandse markt, onze onderlinge communicatie wat de basis vormt voor alles, het verbeteren van de toeleveringsketen en het ontwikkelen van nieuwe producten of verpakkingen. De levendige discussies die volgden, waren voor beide partijen zeer nuttig! Een scherp oog en een ‘open mind’ tijdens bezoeken aan de fabrieken helpt.
Tussen onze kantoor- en fabrieksbezoeken door hebben we de kans gehad om enkele boerengroepen te ontmoeten, te leren hoe de zachte schil van de kokosnoot wordt gehuskt en te zien hoe de kokosnoten met lange stokken en messen van de bomen worden gesneden. De kokosnoot boerengroep MOPA verwelkomden ons met thee, een warme maaltijd en interessante gesprekken.
Door op het veld te zijn en tijd door te brengen bij de boeren thuis, realiseerden we ons dat onze samenwerking heel bijzonder is. Wij maken deel uit van hun economie door hun product aan Europa te leveren. Het product is niet zomaar iets dat je in de supermarkt koopt, je kent de gezichten achter de producten, wat een extra gevoel van verbondenheid creëert.
Naast het warme onthaal en de vrijgevigheid van de mensen, het eten en het prachtige weer, was mijn hoogtepunt in Sri Lanka de eerste productie van een nieuwe reeks kruidenpasta’s die binnenkort op de markt komen. Alle kruiden en specerijen afzonderlijk ruiken, zien hoe ze allemaal worden gemengd tot een rijke en smaakvolle pasta… de vele maanden van voorbereiden, koken, proeven, bespreken, finetunen, en nog veel meer proeven kwamen hier allemaal samen.
De ingrediënten van de kruidenpasta’s worden verbouwd door SAFENet-boeren in de buurt van Dambulla. Een levendige hardwerkende en kundige groep mensen, zowel jong als oud, die leven in een oase van kruiden, specerijen, rijstvelden en kokosnoten. We waren blij dat we onze wandelschoenen hadden meegenomen, want we moesten over een smal pad door de velden lopen om ons tussen de huizen van de boeren te verplaatsen. Het was zo stil en warm en het uitzicht was prachtig! Samen met meneer Rathnasiri proefde ik verse kruidnagel. De heer Susil Kumara liet me zien hoe kaneel wordt geoogst. Beide specerijen zijn cruciale ingrediënten voor onze pasta’s. Ik was verrast door het verdovende effect van de verse kruidnagel, ineens realiseer je je dan dat het verhaal van de kruidnagel bij tandpijn ook echt is.
Omdat de kokosnootboeren en de kruidenboeren een fairtrade prijs en premie voor hun product krijgen, kunnen zij extra activiteiten regelen. Zo zijn we bij een schooltje van de kruidenboeren, aangesloten bij coöperatie SAFENet, geweest. Met de fairtrade premie is het schooltje opgeknapt en kunnen de kinderen nu in een gezellig gebouw hun lessen volgen. Het is fijn om te zien dat de boeren gezamenlijk dit soort investeringen bepalen.
Na enkele culturele ervaringen (de Rotstempel in Dambulla en de historische stad Galle) was het tijd voor Loïs om naar huis terug te keren en voor mij was het tijd om verder te reizen naar Thailand…