Fairtrade gecertificeerd
Martin Boon
Development Manager
06 februari 2015

Wij feliciteren Sriyani en haar collega kokosnootboeren in Sri Lanka. Zij zijn sinds kort Fairtrade gecertificeerd. Sinds deze week draagt onze kokosmelk het keurmerk en ontvangt de boerengroep voor iedere kokosnoot een ontwikkelingspremie.

Het stond al lang op de rol: certificering van de boeren in het zuiden van Sri Lanka die kokosnoten leveren voor onze kokosmelk. Maar een groep kleinschalige boeren bereid je niet 1,2,3 voor op de uitgebreide inspectie. Er zijn tal van criteria waaraan ze moeten voldoen. Het milieuhoofdstuk alleen al is een indrukwekkend geheel. Maar de boeren staan zelf dicht bij de natuur en zien de gevolgen van het milieu op de productie met eigen ogen. Dat helpt.

Een groep kleinschalige boeren bereid je niet 1,2,3 voor op de uitgebreide inspectie

Creatief

Om de kokosnootboeren in Sri Lanka voor te bereiden op certificering, riepen we de hulp in van een lokaal consultancybureau, gespecialiseerd in fairtrade. Het programma kon starten dankzij de ontwikkelingspremie die we al uitbetaalden voordat de certificering rond was. Men ging met veel creativiteit te werk. Zo kregen de boeren de opdracht hun huidige boerderij in een tekening weer te geven, met de problemen zichtbaar in beeld. Vervolgens tekenden ze een boerderij van de toekomst, waarbij de problemen waren opgelost.

Wat bleek: de boeren tekenden dezelfde problemen. Dit was een goede basis voor een gesprek over de toekomst. Welke problemen hadden prioriteit, en wat was er nodig om ze aan te pakken? En: hoe zorgen ze ervoor dat ook hun kinderen en kleinkinderen de vruchten kunnen blijven plukken van de boerderij? De boeren hebben besloten om te werken aan duurzame productie van de kokosnoten. Dat betekent onder andere het verbeteren van de bodemstructuur, zorgen voor een goede waterhuishouding en aanplant van nieuwe kokosnootpalmen. Alle ambities liggen vast in een 5-jaren activiteitenplan, waaraan nu een begin is gemaakt.

Perspectieven

In ieder blikje kokosmelk van 400 ml zit ruim 1 kokosnoot verwerkt. Per kokosnoot ontvangt SAFENet, de overkoepelende organisatie van kokosnoot- en kruidenboeren, een ontwikkelingspremie van 2 dollarcent. Alleen al via onze blikjes kokosmelk kan dit een extra bedrag van zo’n € 18.000 per jaar betekenen. En het mooie is, dat nu de kokosmelk het keurmerk draagt, er een groeiende fairtrade markt voor opengaat. De huidige groep fairtrade kokosboeren in Mirissa breidt dit jaar uit en wij gaan in zee met een tweede groep kokosboeren in Sri Lanka, om de aanvoer van dit populaire product zeker te stellen’.

Deel dit verhaal:


Door:
Martin Boon
Development Manager
Op weg naar een leefbaar inkomen voor boeren
Lees meer over ons.