Op weg naar een leefbaar inkomen
Heel eerlijk, wij vinden dat iedereen recht heeft op een leefbaar inkomen. Wat dat is? Genoeg om gezond te eten. Om een dak boven je hoofd te betalen. Om je kinderen vooruit te helpen met onderwijs. Om naar de dokter te gaan als je ziek bent. Om steeds betere en duurzamere koffie te telen. Zodat je als koffieboer een goede toekomst hebt met koffie die de harten (en smaakpapillen) van koffiefans blijft veroveren.
DE OPTELSOM TOT LEEFBAAR INKOMEN
Wat is nodig om ervoor te zorgen dat koffieboeren een leefbaar inkomen verdienen? Goede vraag, geen gemakkelijk antwoord. Fairtrade International heeft per koffieland een LIRP (leefbaar inkomen referentieprijs) op basis van datacollectie vastgesteld. Bij deze berekening is o.a. rekening gehouden met productiviteit, land- en familiegrootte en verschillende inkomstenbronnen en uitgaven. De leefbaar inkomen referentieprijs is een vangnet, zodat koffieboeren alsnog een goede prijs ontvangen wanneer de marktprijzen laag zijn.
Uit de onderzoeken blijkt helaas ook dat alleen de LIRP niet genoeg is om tot een leefbaar inkomen te komen. Want als je als boer al lange tijd onder of rond de armoedegrens leeft, dan heb je simpelweg niet (genoeg) kunnen moderniseren, verduurzamen en klimaatveranderingsproblemen het hoofd kunnen bieden. Dáárom is het zo belangrijk dat koffieboeren extra steun krijgen middels projecten en dat er kennisdeling plaatsvindt.
Dus, we zijn op een missie: samen werken aan een leefbaar inkomen voor alle boeren. En met ieder pak koffie maak jij het verschil. Daar krijg je twee dingen voor terug. Een heel goede kop koffie én een goed gevoel. En dat is dan weer echt lekker!
Verandering in de koffiemarkt
Dat zaken echt anders moeten blijkt ook uit het recente onderzoek van o.a. Solidaridad: de Koffie Barometer 2023. Hierin keken ze naar de stand van zaken bij populaire koffiemerken in Nederland en hun koffieketen. Hieruit blijkt onder andere dat in de meeste koffieproducerende landen het koffie-inkomen onder de armoedegrens ligt. Dit heeft vergaande gevolgen voor mens en milieu, en uiteindelijk zelfs voor jouw geliefde kopje koffie. Dat moet en kan écht anders!