Wie wel eens Surinaams heeft gegeten, kent het vast wel: het Surinaamse kip kerrie broodje. Vanessa van Culinessa bedacht een vegetarische (zelfs plantaardige) variant van de Surinaamse kip kerrie met jackfruit. Lekker als lunch of tijdens een picknick! Benieuwd naar meer recepten uit de Latijns-Amerikaanse keuken? Check dan eens deze ceviche, taco’s en wraps met jackfruit.
1 medium grote ui
1 teen knoflook
2 el olijfolie
1 el masala (Surinaamse kerrie)
1/2 el tomatenpuree
1 groentebouillonblokje
200 ml water
2 takjes platte peterselie
4 pimentkorrels
1 laurierblad
zout
zwarte peper
4 pistoletjes
Houd je van een beetje pit? Voeg dan nog een Madame Jeanette pepertje toe.
Spoel de jackfruit af onder de kraan en laat uitlekken. Snij vervolgens in kleinere stukjes. Snipper de ui en hak de knoflook fijn. De masala los je op in één eetlepel water.
De ui en knoflook fruit je tot ze glazig zijn in een hete pan met de olijfolie. Voeg aan de ui en knoflook de masala toe en bak kort mee. Nu is het tijd om de tomatenpuree toe te voegen samen met het water, bouillonblokje, pimentkorrels en het laurierblad. Bak zo’n twee minuten mee.
Voeg nu de jackfruit toe aan het mengsel en laat het op een laag vuur 20 minuten sudderen.
Verwijder de pimentkorrels, laurierblad en peterseliestronkje. Prak of trek de jackfruit uit elkaar zodat je “pulled jackfruit” krijgt. Even proeven of je het lekker op smaak vindt. Voeg dan naar smaak nog zout en zwarte peper toe.
De kip kerrie van jackfruit serveer je op een pistolet met ‘peper en zuur’.
Lekker met zoetzure komkommer en Surinaamse piccalilly sambal te koop bij de toko.