Tom Yum is een heldere, pittige, lichtzure soep die doorgaans met garnalen wordt gegeten. Orachan maakt ‘m met kippenbouillon. Omdat de koppen van verse garnalen veel smaak geven aan de bouillon, voegen we die hier ook toe. Benieuwd naar andere Thaise soepen? Bekijk dan het recept voor Tom Yum met garnalen in tempura of Tom Kha Kai met eieren.
1l kippenbouillon
12 grote garnalen met kop
2 sjalotten
3 cm gember
Thaise kleine rode chilipepertjes
3 stengels citroengras
50 g laos
3 el vissaus
1 el tamarindepasta
2 stuks korianderwortel (of de stengels van een bosje verse koriander)
10 citroenblaadjes
6 cherrytomaatjes
100 gr oesterzwammen in reepjes
100 gr witte kool in reepjes
2 limoenen
Breng de kippenbouillon aan de kook.
Maak de garnalen schoon en ontdoe ze van de koppen. Voeg de koppen toe aan de bouillon.
Snijd de sjalotten in kwarten. Snijd de gember in plakjes, het citroengras en de laos in stukken.
Voeg alle ingrediënten toe aan de hete bouillon, sluit de pan af met een deksel en laat zo’n 5 minuten doorkoken.
Voeg de vissaus, de suiker, de tamarinde, de korianderwortel en 5 citroenblaadjes toe.
Voeg daarna de cherrytomaatjes, de garnalen, de oesterzwammen en de kool toe en laat enkele minuten garen.
Pers de limoenen uit, giet het sap in de soep en maak af met de resterende citroenblaadjes. Serveer dampend warm.
Vegetariërs vervangen de kippenbouillon door groentebouillon. De vissaus kun je vervangen door lichte sojasaus of tamari, de garnalen door tofu.
Laos, een belangrijk ingrediënt in deze soep, gebruiken de Thai als medicijn tegen verkoudheid.