Taco’s kun je eigenlijk met alles eten. De basis van een taco is de tortilla gemaakt van mais of tarwe. De Mexicanen zijn vooral fan van vlees als vulling voor de taco’s en wist je trouwens dat tacoschelpen die wij hier in Nederland kennen typisch Tex-Mex zijn? Het recept voor deze zachte taco’s is bedacht door Foodness en hebben een vulling van pulled jackfruit met barbecuesmaak. Buen Provecho!
2 tenen knoflook, in plakjes
300 gr gezeefde tomaten
4 el appelazijn
4 el bruine suiker
1 tl zout
1 el gerookt paprikapoeder
1 el uienpoeder
1 tl knoflookpoeder
1 tl chilipoeder
1 tl komijnpoeder
1 tl zwarte peper
1/2 tl tabasco (liefst gerookt)
8 kleine soft taco’s
12 kleine tomaatjes
1/2 avocado
handje rucola
1 limoen, in partjes
evt. plukje kiemgroenten
Als eerste is het handig om te starten met het maken van de barbecuesaus. Pureer de gezeefde tomaten. Pak dan een steelpannetje en verhit hierin een scheut olijfolie. Bak de knoflookplakjes tot ze zacht zijn.
Voeg dan de gepureerde tomaten toe samen met een glas water. Nu doe je alle specerijen (appelazijn, bruine suiker, zout, gerookte paprikapoeder, chilipoeder, komijnpoeder, zwarte peper en tabasco) bij het mengsel in de steelpan. Mix alle ingrediënten op laag vuur goed met een houten lepel of garde totdat de saus glad is.
Als alle ingrediënten goed gemengd zijn, breng je de saus aan de kook. Laat het zo’n 10 tot 20 minuten zachtjes pruttelen en indikken. De saus met barbecuesmaak is goed wanneer het de substantie heeft van hele dikke ketchup. Wanneer het te dik is kun je altijd wat water toevoegen.
Nu is het tijd voor de jackfruit! Maak de stukken jackfruit schoon met water in bijvoorbeeld een vergiet. Plet de stukken met een vork. Of trek de stukjes uit elkaar.
Zet een koekenpan of wokpan klaar. Verwarm de pan en doe er een beetje olie in. Voeg vervolgens de stukjes jackfruit toe. Schep de helft van de barbecuesaus bij de jackfruit en schep om. Het mengsel laat je 15-20 minuten zachtjes pruttelen, tot ook de hardere stukjes jackfruit lekker zacht zijn geworden.
Nu de pulled jackfruit klaar is netzoals de barbecuesaus, is het serveertijd! Leg de soft taco’s op een grote schaal of bord naast elkaar. Leg op iedere taco een plukje rucola. Schep op iedere taco een paar eetlepels van de pulled jackfruit. Schep er eventueel nog wat barbecuesaus over. Garneer met plakjes avocado, kiemgroenten, tomaatjes en een partje limoen.