Ben jij dol op Hollandse kost, maar hou je ook van een beetje pit? Dan moet je deze andijvie met spicy twist zeker eens proberen. Katjang pedis, Indonesisch voor hete pinda’s, geven deze stamppot door hun krokante jasje niet alleen bite, maar ook pit. De gehaktballen krijgen een rijke, kruidige smaak door de rode curry-kruidenpasta. Met de zoete abrikozen als tegenhanger zet deze stamppot je in vuur en vlam.
Is wat jou betreft heter altijd beter? Probeer dan ook eens deze Thaise rode curry noedelsoep of deze pikante oosterse omelet.
800 gr kruimige aardappelen, geschild en in gelijke stukken
400 gr andijvie, gewassen en in fijne repen
6 gedroogde abrikozen, in reepjes
1 tl komijnpoeder
1 tl korianderpoeder
2 el katjang pedis, gehakt
klontje roomboter
scheutje kokosmelk
500 gram rundergehakt
1 ui, gesnipperd
3 cm verse gember, geraspt
1 ei
4 el paneermeel
2 el verse koriander, gehakt
3 lente-uien, in ringen
Doe het gehakt in een mengkom en doe hier de gesnipperde ui, 1 lente-ui, het ei, de gember, paneermeel, sojasaus en een halve eetlepel van de Thaise rode currypasta bij. Kneed het gehakt zodat alles goed gemengd is en maak hier 12 kleine gehaktballen van.
Verwarm de kokosolie in een braadpan en bak hierin de gehaktballen rondom bruin. Haal de gehaktballen uit de pan en doe hier de rest van de currypasta samen met de kokosmelk (houd een scheutje apart voor de stamppot) in en breng al roerend aan de kook.
Doe de gehaktballen terug in de pan en laat ze met de deksel op de pan in ongeveer 20 zachtjes gaar sudderen.
Kook ondertussen de aardappels tot ze gaar zijn en giet af. Maak er een smeuïge puree van met een klontje boter en een scheutje kokosmelk. Gebruik eventueel wat opgevangen kookvocht wanneer de puree te droog is. Roer de gesneden andijvie, abrikozen en de specerijen door de puree en breng op smaak met peper en zout. Bestrooi de stamppot met de gehakte katjang pedis.
Serveer de andijviestamppot met de gestoofde gehaktballen en bestrooi het geheel met de lente-ui en de koriander.