Geef je Mexicaanse taco’s, tortilla’s of totopo’s extra smaak met deze kruidige dip van tomaten en knoflook. In Mexico wordt salsa ranchero vaak gegeten als dip bij nacho’s of als topping op een tortilla. Doordat de tomaten, uien, knoflook en jalapeño lang gebakken zijn, krijgt de saus een diepe, intense smaak. De saus wordt gemaakt van verse groenten en kruiden en is lichtpittig door de jalapeño. Combineer de saus met nacho’s of voeg toe om je enchilada’s of taco’s een beetje up te spicen.
6 tomaten, gehalveerd
3 tenen knoflook, niet gepeld
1 ui, in ringen
1 jalapeño
2 eetl koriander, gehakt
2 eetlepels limoensap
Zout
Verhit een droge koekenpan en leg de tomaat met de snijkant naar beneden in de pan. Voeg de uienringen, knoflook en de hele jalapeño toe. Bak alles 6 tot 10 minuten tot het enigszins zwartgeblakerd is. Keer alles halverwege.
Haal de pan van het vuur. Pel de knoflook en doe deze samen met de helft van de tomaat in een keukenmachine en maal tot de tomaten glad zijn. Hak met de hand te overige tomaat, de jalapeño en de ui fijn.
Roer door de gladde saus en laat afkoelen
Wanneer de saus is afgekoeld roer je de koriander en limoensap erdoor. Breng op smaak met zout.
Serveer met tortillachips.