Pavlova, is een gerecht dat een ode is aan de Russische balletdanseres Anna Pavlova. Australië en Nieuw-Zeeland kibbelen nog altijd wie dit gerecht nou daadwerkelijk heeft bedacht, aangezien Anna Pavlova in 1920 beiden landen heeft bezocht. Wie het nou uiteindelijk was, doet er voor de smaak eigenlijk niet toe. Die is gewoon heerlijk zoet en perfect voor iedere gelegenheid waar iets te vieren valt. Ook al is dat nog zo klein!
6 eiwitten
330 gr poedersuiker
1/2 tl frambozenazijn
125ml slagroom
1 zakje vanillesuiker
1 el suiker
1 doosje gemengd rood fruit
2 el gehakte pistachenoten
Wat takjes voor de garnering
Voor de saus:
Verder nodig:
Verwarm de oven voor op 150 graden.
Doe de eiwitten in een brandschone vetvrije kom en mix met de mixer op de hoogste stand tot het eiwit opstijft en er pieken op komen. Doe een schepje poedersuiker bij het eiwit en draai net zolang tot alle suiker is opgenomen. Herhaal dit tot alle suiker op is. Klop net zolang tot mengsel stijf en glanzend is, doe dan de azijn erbij en mix nog 2 minuten door.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en schep hier het eiwitschuim op zodat het een beetje over de plaat is verdeeld. Verlaag de temperatuur van de oven naar 120 graden en bak de pavlova 60 minuten tot hij gaar is. De pavlova mag niet bruin worden van de buitenkant maar moet nog een klein beetje zacht en stroperig zijn vanbinnen. Zet de oven uit en laat de pavlova afkoelen terwijl hij in de oven staat.
Klop de slagroom op met de vanillesuiker en het suiker.
Maak de koffie/chocoladesaus door alle ingrediënten hiervoor in een steelpan aan de kook te brengen en in te laten koken tot stroperige sausdikte. Ondertussen goed blijven roeren. Laat de saus afkoelen.
Leg de pavlova op een serveerschaal en sla hem met een lepel in stukken. Spatel de slagroom erdoor en leg het roodfruit erover. Bestrooi met de gehakte pistache en giet de koffie/chocoladesaus er geleidelijk over.
Garneer af met wat takjes munt. Eet smakelijk!