Deze frisse noedelsalade heeft een zoete en tegelijkertijd lichtpittig door de sinaasappel-gemberdressing. In dit recept zitten heerlijke knapperige groentes zoals paprika en wortel. Perfect als salade naast een pittige curry of als hoofdmaaltijd wanneer je met twee personen van dit recept eet. Je zou er dan nog wat geroosterde ongezouten cashewnoten aan toe kunnen voegen. De noedelsalade is ook makkelijk te maken. Het bereiden kost in totaal 20 minuten, de groenten laat je 30 minuten in de koelkast marineren, vandaar 50 minuten.
150 gr wortel
1 komkommer
1 rode paprika
4 lente-ui
100 gr taugé
2 el zwart sesamzaad
10 gr gehakte koriander of peterselie
1 teen knoflook
1 sjalotje
1 tl geraspte verse gember
1 el gembersiroop
3 el rijstazijn
6 el zonnebloemolie
zout en peper
100 ml sinaasappelsap
Een handje ijsblokjes
Kook de noedels zoals aangegeven op de verpakking, spoel ze goed koud en laat uitlekken.
Snijd de wortel, paprika en de lente-ui in flinterdunne reepjes. Halveer de komkommer in de lengte en verwijder de zaadlijst met een theelepel. Snijd ook het vruchtvlees van de komkommer in dunne reepjes.
Blancheer de taugé en spoel koud. Doe alle groenten behalve de lente-ui bij elkaar in een grote kom.
Leg de ijsklontjes in een bak met koud water en doe hierin de lente-ui reepjes tot verder gebruik. Zo gaan ze mooi krullen.
Snipper de sjalot en hak de knoflook fijn. Doe alle ingrediënten voor de dressing bij elkaar en roer hier het sinaasappelsap door. Breng de dressing eventueel op smaak met peper en zout. Giet de dressing over de groentenreepjes en laat deze een half uur marineren in de koelkast. Schep halverwege een keer om.
Verdeel de noedels over 4 diepe borden en schep hierover de gemarineerde groenten. Garneer af met de lente-ui krullen, sesamzaadjes en de gehakte koriander.
Lekker om te serveren met gegrilde (vega) kip of beef reepjes.