Een gerecht met couscous is eigenlijk al niet meer weg te denken uit de Nederlandse keuken, maar wist je dat de traditionele couscous eigenlijk afkomstig is uit de Arabische keuken? Deze keuken staat bekend om de verwarmende smaken met af en toe een pitje of zuurtje plus de vele kruiden en specerijen. Ben je benieuwd naar meer Arabische recepten? Maak dan eens Marokkaanse gehaktballetjes of Libanese geroosterde bloemkool.
2 uien, fijngesneden
2 tenen knoflook, fijngehakt
300 gr pompoenblokjes
1 rode paprika, in kleine stukjes
400 gr tomatenblokjes
200 gr zwarte bonen, afgespoeld en uitgelekt
6 gedroogde abrikozen
Sap van 1 sinaasappel
Rasp van 1 sinaasappel
1 tl komijn, gevijzeld
1 el gerookte paprikapoeder
1 tl chilipoeder
200 gr couscous
1 el verse koriander, gehakt
1 el peterselie, gehakt
Zout en peper
Voor de saus:
Van Fairtrade Original:
Een flinke draai peper-zeezoutmix citrus knoflook
Verwarm de kokosolie in een braadpan waar een deksel op kan. Fruit hierin de ui en knoflook tot ze glazig zien en voeg dan de paprika en pompoenblokjes toe. Bak ± 3 minuten mee. Voeg de komijnzaad, gerookte paprikapoeder en de chilipoeder toe en bak kort mee.
Doe de tomatenblokjes, de zwarte bonen, de abrikozen en de sinaasappel rasp en sap erbij en roer goed door. Laat met de deksel op de pan ongeveer 15 minuten stoven op laag vuur totdat de pompoenblokjes beetgaar zijn. Breng eventueel nog op smaak met peper en zout en bestrooi voor het serveren met de gehakte koriander.
Bereid ondertussen de couscous zoals aangegeven op de verpakking en meng de yoghurt met de knoflook en peterselie.
Roer de couscous los met een vork en serveer deze samen met de yoghurtsaus apart bij de pompoenstoof.
Tip: Wanneer je de yoghurt vervangt voor een plantaardige variant is dit gerecht volledig plantaardig.