Op zoek naar een heerlijk en makkelijk dessert voor Eid ul Fitr of voor een andere speciale gelegenheid? Deze coconut basbousa is een absolute must-have op jouw feesttafel! Een smeuïge griesmeelcake, doordrenkt met zoete siroop en afgetopt met knapperige noten: de perfecte Midden-Oosterse traktatie. En alles wat je nodig hebt om deze heerlijke Basbousa te maken is één kom! Normaal gesproken wordt Basbousa gemaakt met dikke room of yoghurt. Maar in dit recept van Muna van tothemoen.nl wordt dit door koksmelk vervangen. Daarom wordt deze griesmeelcake extra romig!
Meer desserts? Misschien is deze dadel-koffietaart, vegan tiramisu of deze chocoladebrownie van zoete aardappel wel iets voor jou!
3 eieren (op kamertemperatuur)
270 gram suiker (150 gr suiker voor de cake, 120 gr voor het suikerwater)
150 ml olie
1 tl vanille extract
200 gr fijne griesmeel
80 gr kokosrasp
1,5 tl bakpoeder
½ tl baking soda
Snufje zout
100 ml water
Geroosterde gehakte pistachenoten
Kokosrasp
Meng de eieren en 150 gram suiker goed door elkaar in een kom.
Voeg kokosmelk, olie en vanille extract aan toe en roer goed door.
Voeg dan de griesmeel, kokosraps, bakpoeder, baking soda en zout toe en spatel het goed door.
Giet het beslag in een ingevette cakevorm (24 cm) en bak het in een voorverwarmde oven 25-30 min bij 180ºC goudbruin.
Maak suikerwater door water en suiker aan de kook te brengen totdat de suiker iets indikt. Dit doe je met 120 gram suiker.
Giet het suikerwater over de cake als deze uit de oven komt, zo wordt het suikerwater goed opgenomen door de cake.
Versier de cake met gehakte pistachenoten en kokosraps. Enjoy!