Deze vegetarische of zelfs vegan nacho’s zijn ideaal voor bij de borrel of als voorgerecht voor een uitgebreid Mexicaans diner. De tortillachips worden meestal gemaakt met gehakt, maar deze variant met Pulled Young Jackfruit zorgt voor een lekkere vleesvrije bite. Wist je dat Nacho een veel voorkomende naam is in Spaanstalige landen? Het is een afkorting voor de naam: Ignacio. Ignacio of Nacho, deze nacho’s geven jouw avond een lekker Latijns Amerikaanse tintje. Buen provecho!
50 gr geraspte cheddar (vegan) kaas
2 eetlepels (plantaardige) crème fraîche
200 gr tortillachips
Plantaardige olie om in te bakken
1 ui
2 tenen knoflook
2 tl gerookte paprikapoeder
Voor de salsa:
Giet het jackfruit af en spoel goed met koud water. Snipper de ui en pers het knoflook. Meng in een kommetje de sweet & sour-woksaus met de sojasaus en gerookte paprikapoeder. Verhit in een steelpan 1 eetlepel olie en bak hierin de ui met het knoflook tot ze glazig zijn. Voeg de jackfruit toe en bak even mee.
Giet tenslotte het sweet en sour-mengsel erbij en laat ongeveer 15 minuten al roerend zachtjes garen.
Snijd ondertussen de tomaat in 4 kwarten, verwijder het zaad en snijd het vruchtvlees in blokjes. Hak de koriander fijn en snijd de lente-ui in ringen. Giet de bonen en mais af en spoel goed met koud water. Snijd als laatste de avocado in blokjes.
Meng in een kom alle ingrediënten en breng op smaak met het limoensap, peper en zout.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Doe de nachochips in een schaal en verdeel achtereenvolgens de jackfruit, de salsa en de cheddarkaas erover. Zet de schaal in de oven tot de cheddar gesmolten is.
Doe de crème fraîche er tenslotte op en garneer met lente-ui en koriander.