Zelf ingemaakte rode uitjes maken is hartstikke gemakkelijk! Daarbij is het een ideale topping om je gerecht net even wat extra smaak mee te geven. Door de suiker en appelazijn komt het zoete van de rode ui goed naar boven. Wil je juist wat meer pit? Voeg dan jalapeñopeper of chilivlokken aan de uitjes toe. Probeer de ingemaakte uitjes eens bij een bonenburger, bij taco’s of tortilla’s.
2 rode uien in dunne ringen
150 ml appelazijn
150 ml water
1 el suiker
1 tl zout
10 pimentkorrels
3 laurierblaadjes
Optioneel voor wat extra pit: 1 jalapeñopeper in plakjes of 1 tl chiliflakes
Verder nodig: 1 jampot, uitgekookt
Doe alle ingrediënten, behalve de uien, in een kom en roer goed door tot de suiker en het zout is opgelost.
Doe de uien in een bolzeef en giet hier een liter kokend water over. Laat even uitlekken.
Roer de uien door het azijnmengsel.
Schep de uien samen met het vocht en de smaakmakers in een brandschone jam of weckpot en laat in ieder geval een uur staan. Langer is lekkerder.
De uien zijn in de koelkast zeker een week houdbaar.