Pompoen is een veelzijdige groente. Als soep, als curry, in wokgerechten of zoals hier als feestelijk vegetarisch hoofdingrediënt. Tijdens kerst of een andere mooie feestelijke gelegenheid. De zoete smaak van deze groente combineert goed met salie, de aardse smaak van kastanjes en rijst. Ook zit hij vol met vezels en je kunt de schil van de pompoen ook eten. Het beste is dan wel om biologische variant te kopen. Eet smakelijk!
1 flespompoen
1 rode ui
2 tenen knoflook
30 gr zongedroogde tomaatjes
75 gr kastanjes
75 gr gedroogde cranberry’s
20 gr pompoenpitten
2 tl baharat
Zout en peper
olijfolie
100 ml rode wijn
25 gr verse salie
Bindtouw
Aluminiumfolie
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Doe de ui, salie, knoflook, kastanjes en zongedroogde tomaatjes in de foodprocessor en draai tot een grove puree.
Was de pompoen en snijd hem heel voorzichtig in de lengte doormidden. Verwijder de pitten en draden en gooi deze weg.
Kerf het vruchtvlees van de pompoen in ruiten zodat je hem makkelijker uit kunt hollen. Verwijder het vruchtvlees met een lepel maar houd overal een rand over van ongeveer een centimeter. Draai ook het vruchtvlees van de pompoen fijn in de foodprocessor.
Rooster de pompoenpitten tot ze bruin worden, gaan geuren en gaan ploppen. Hak de pompoenpitten grof.
Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak hierin het vruchtvlees van de pompoen samen met het mengsel van de kastanjes, ui, knoflook, salie en tomaatjes zacht. Doe de rijst (ongekookt), cranberry’s, baharat en de wijn erbij en bak 10 minuten al roeren mee tot alle ingrediënten zacht geworden zijn. Breng het mengsel op smaak met zout en peper.
Schep de gehakte pompoenpitten erdoor en vul de beide pompoen helften met de vulling. Zorg dat het mooi afgestreken is zodat er niets tussen de helften door lekt wanneer deze op elkaar staan. Smeer de buitenkant van de pompoenhelften in met olijfolie en druk de helften voorzichtig stevig op elkaar. Bind eventueel vast met bindtouw.
Leg de pompoen in het midden van een groot stuk aluminiumfolie en pak hem goed stevig in. Het liefst in 2 lagen folie.
Zet de pompoen op een ovenschaal in het midden van de oven en laat 1 uur garen.
Verwijder voorzichtig het aluminiumfolie en snijd de gegaarde pompoen voor het serveren voorzichtig in plakken zodat het gerecht niet uit elkaar valt. Bestrooi eventueel nog met wat geroosterde pompoenpitten.