In Thailand frituren ze de vis in zijn geheel, met een spectaculair eindresultaat. Moeilijk is het niet. De huid van de hele vis zorgt voor knapperigheid. Voor de salade plukt Orachan kruiden van haar land. Wij vervangen die door ons bekende slasoorten.
2 biologische limoenen
3 cm gember geschild
1 wortel
8 Thaise paarse sjalotjes
2 Thaise rode chilipepers
2 stengels vers citroengras
Zonnebloemolie om mee te frituren
1 red snapper of zeebaars (800-1000g) schoongemaakt
Mix van verschillende slasoorten
200 ml vissaus
200g limoensap
Scheutje water
Snijd de limoenen, de wortel en de gember in hele kleine blokjes. Snijd de sjalotjes, de chilipepertjes en het citroengras in dunne schijfjes.
Rooster de pinda’s een paar minuten in een droge koekenpan tot ze bruin kleuren. Houd apart.
Verhit een ruime hoeveelheid zonnebloemolie in een wok of een frituurpan en frituur de vis in een paar minuten aan beide kanten goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier.
Meng de vissaus, suiker, limoensap en water voor de dressing.
Beleg een ovale schaal met slabladeren en leg daarop de vis. Schep er de groenten en specerijen op en giet er de dressing over.
Serveer met de geroosterde pinda’s. Geniet van je gefrituurde vis!
In plaats van een hele zeebaars, kun je ook visfilets gebruiken. Paneer ze dan wel voor het frituren, zodat je een krokant laagje krijgt.