Voor de creatieve burgers onder ons: maak eens deze burgers van kidneybonen. Peulvruchten zijn de ideale basis om lekkere vegetarische burgers van te maken. Ze zijn eiwitrijk, gezond en zorgen voor een stevige bite! Voor dit recept heb je de meeste ingrediënten waarschijnlijk al in huis. Essentieel is de srirachasaus waarmee je de mayonaise maakt. Het enige wat je daarnaast nodig hebt, is een uurtje tijd want je zelfgemaakte burgers moeten in de koelkast opstijven voordat je ze bakt. Zin in een Mexicaanse twist? Breng een romige laag guacamole en ingemaakte zoetzure uitjes aan op je burger.
60 gr havermoutvlokken
1 el gehakte zoute pinda’s
1 ui, gesnipperd
1 teen knoflook, gehakt
Panko
1 tl komijnpoeder
½ tl chipotle of gerookte paprikapoeder
400 gr kidneybonen
Paar druppels limoensap naar smaak
Olijfolie
Peper en zout
Bak de ui samen met de knoflook in 1 eetlepel olie tot ze glazig zien.
Doe de gebakken uien samen met de kidneybonen, havermout, de specerijen en de gehakte pinda’s in een keukenmachine en draai tot een grove puree. Breng deze op smaak met wat peper en zout en een paar druppels limoensap.
Maak burgers van het mengsel en wentel deze door de panko zodat ze helemaal bedekt zijn en laat de burgers een uur opstijven in de koelkast. Maak ondertussen de mayonaise door alle ingredienten hiervoor door elkaar te roeren.
Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak hierin de burgers ongeveer 7 minuten aan beide zijde op middelhoog vuur tot ze een krokant korstje hebben. Serveer de burgers met de saus.
Tip: Is het bonenmengsel wat droog, voeg dan wat water toe. Is het iets te nat kun je nog wat havermout toevoegen. Dit kan verschillen afhankelijk van welke havermoutvlokken je gebruikt.