Koken is geen wetenschap, dus laat je leiden door je smaakgevoel.
Peperboerin en kok voor feestmaaltijden
Het ochtendlicht schijnt in een schuine baan de keuken in. Khun Orapin snijdt zorgvuldig de ingrediënten voor de curry voor het avondeten. “Het geheim van een goede curry is de tijd nemen om alle smaken aan elkaar te laten wennen”, zegt ze. “Ik kook op gevoel, en mijn gevoel zegt dat er altijd veel verse chilipepers in mogen.”
Over Orapin in het kort:
- Woonplaats: Sisaket Thailand
- Familie: drie volwassen zonen en haar man Sukon
- Werk: peperboerin en kok bij dorpsceremonies en feesten
Orapin & Fairtrade Original
Khun Orapin wil pepers verbouwen met zo min mogelijk chemicaliën, uiteindelijk zelfs 100% biologisch. Samen met Fairtrade Original gaat dat steeds beter. Ook omdat ze nu een goede prijs krijgt voor haar pepers. “We hebben de planning verbeterd en de tussenhandel slaan we gewoon over, dus dat scheelt”, lacht Khun Orapin, “we houden nu zelfs geld over om onze zoons te laten studeren.”
Proef het zelf
Terwijl Khun Orapin geconcentreerd proeft of de curry precies de smaak heeft die ze wil, vertelt haar man hoe trots hij op haar is. “Ze kan het best koken van iedereen in het dorp. Waarom denk je dat ze altijd wordt gevraagd om te koken bij ceremonies en feesten?” Het is dan ook vanzelfsprekend dat we een aantal van haar recepten hebben gebruikt voor onze curry’s. Zo kan jij ook het ook proeven.
Orapin's Thaise papayasalade
Bij Orapin thuis maakt iedereen zijn eigen papayasalade, zoals in veel Thaise families gebruikelijk is. Haar man Sukon doet 5 chilipepertjes in een eenpersoonssalade.