Fairtrade Original koffie op weg naar een leefbaar inkomen

Als we een kijkje nemen naar de wereld achter koffie, dan staat vast dat er iets moet veranderen. Koffieboeren verdienen veel te weinig aan hun koffie. In 1973 zetten we een belangrijke stap door de eerste Fairtrade koffie naar Nederland te halen. En nu doen we er nog een schep bovenop: voor de koffieboer én voor het behoud van jouw kopje koffie.  

In oktober 2021 lanceerden we als eerste Nederlandse koffiemerk in de supermarkt een koffielijn die de brug slaat tussen het leefbaar inkomen en de wereldkoffieprijs! Inmiddels zijn we vier jaar en een dosis impactprojecten verder. De missie is niet te missen: samen werken voor een leefbaar inkomen voor boeren. Dat wil jij toch ook? Ontdek hieronder meer.

Met deze bonen zet je een kopje nieuwe norm koffie

Op weg naar een leefbaar inkomen 

Heel eerlijk, wij vinden dat iedereen recht heeft op een leefbaar inkomen. Wat dat is? Genoeg om gezond te eten. Om een dak boven je hoofd te betalen. Om je kinderen vooruit te helpen met onderwijs. Om naar de dokter te gaan als je ziek bent. Om steeds betere en duurzamere koffie te telen. Zodat je als koffieboer een goede toekomst hebt met koffie die de harten (en smaakpapillen) van koffiefans blijft veroveren. Dat leefbare inkomen voor koffieboeren begint bij de prijs die jij betaalt. Daar krijg je twee dingen voor terug. Een heel goede kop koffie én een goed gevoel. En dat is dan weer echt lekker.  

De optelsom tot leefbaar inkomen

Wat is nodig om ervoor te zorgen dat koffieboeren een leefbaar inkomen verdienen? Goede vraag, geen gemakkelijk antwoord. Fairtrade International heeft per koffieland een LIRP (leefbaar inkomen referentieprijs) op basis van datacollectie vastgesteld. Bij deze berekening is o.a. rekening gehouden is met productiviteit, land- en familiegrootte en verschillende inkomstenbronnen en uitgaven. Je kunt je voorstellen dat deze factoren niet voor ieder land hetzelfde wegen, door de economische en ecologische situatie van een land. Daarom wordt er een leefbaar inkomen referentieprijs per koffieland bepaald. De leefbaar inkomen referentieprijs is een vangnet, zodat koffieboeren altijd eerlijke prijs ontvangen waarmee zij een waardig bestaan kunnen opbouwen. Ook als de marktprijzen laag liggen. Ligt de marktprijs hoger? Dan krijgen boeren die natuurlijk! 

Uit de onderzoeken blijkt helaas ook dat alleen een eerlijke prijs niet genoeg is om tot een leefbaar inkomen te komen. Want als je als boer al lange tijd onder of rond de armoedegrens leeft, dan heb je simpelweg niet (genoeg) kunnen moderniseren, verduurzamen en klimaatveranderingsproblemen het hoofd kunnen bieden. Dáárom is het zo belangrijk dat koffieboeren extra steun krijgen middels projecten en dat er kennisdeling plaatsvindt.  

Leefbaar inkomen vs. leefbaar loon

Het is daarbij goed om te weten dat een leefbaar inkomen iets anders is dan een leefbaar loon: een leefbaar loon heeft betrekking op iemand die in loondienst werkzaam is. Een leefbaar inkomen geldt daarnaast ook voor zelfstandigen zoals een koffieboer met een eigen koffieboerderij. Zijn inkomen kan uit verschillende activiteiten bestaan, waarbij hij naast de productie van zijn koffie ook wat verdient aan zijn vee, het verbouwen van andere gewassen of het maken van honing.

De prijsopbouw van een pak koffie

Hoe is de prijs van jouw pak opgebouwd? We hanteren nog steeds de Fairtrade minimumprijs voor koffie. Als het gaat om biologische koffie, betalen we daarbovenop een extra biologische premie. Daarna volgt er een sprong richting de vastgestelde LIRP of LIRP-opslag*. Tot slot komt daarbovenop nog de Fairtrade premie, die losstaat van de leefbaar inkomen referentieprijs. De Fairtrade Premie wordt betaald aan de coöperaties en boeren bepalen gezamenlijk voor welke projecten zij dit inzetten.  

Belangrijke side note: als de marktprijs van koffie op dat moment boven LIRP uitstijgt. Dan betalen we uiteraard deze hogere prijs! Net zo als nu. Het verleden bewijst echter dat de wereldmarktprijs voor koffie grillig is. Indien de koffieprijs opnieuw zakt, dan zijn de koffieboeren waar Fairtrade Original mee samenwerkt ervan verzekerd van het afgesproken prijsvangnet (LIRP of LIRP-opslag). 

* Wij betalen LIRP daar waar beschikbaar (nog niet in alle koffielanden is de prijs bekend) en waar mogelijk (als de prijs er niet voor zorgt dat de koffie té duur wordt). In dat laatste geval betalen we een LIRP-opslag zodat er een goed evenwicht blijft tussen de prijs die de boer krijgt en anderzijds de prijs de een consument betaalt. Immers, als we onszelf uit de markt prijzen, kunnen we helemaal niet de impact maken die we willen voor koffieboeren.  

 

MET IEDER PAK MAAK JIJ HET VERSCHIL

Wij zijn het eerste Nederlandse koffiemerk in de supermarkt dat zich hieraan verbindt! We lanceerden de eerste ‘op weg naar een leefbaar inkomen’ koffie bij Jumbo Supermarkten in september 2021. In oktober verbonden we ook onze Community Coffee bij Albert Heijn aan deze nieuwe norm. Inmiddels is onze ‘op weg naar een leefbaar inkomen’ koffie te koop bij Hoogvliet, Dirk, COOP, Boon’s Markt, Wereldwinkels, Waar, Deka, Picnic, Crisp, Sligro en koffievoordeel.nl. Hierdoor ben jij met jouw pak koffie, op weg naar een leefbaar inkomen voor de koffieboer!

Koffie met toekomst

Je begrijpt het al. Wij zien de koffiewereld heel graag anders. En precies daarom verschilt onze werkwijze. Samengevat zijn de volgende drie ingrediënten onmisbaar in onze duurzame blend: 

  1. Nauwe en langetermijnsamenwerkingenmet vaste koffiecoöperaties, zodat we gezamenlijk de problematiek, systematisch aan kunnen pakken.  
  2. Betalen van een eerlijke prijs (een leefbaar inkomen referentieprijs of LIRP-opslag*), zodat boeren een prijsvangnet hebben als de marktprijzen laag zijn. 
  3. Met leefbaar inkomen projecten werken aan belangrijke thema’s zoals inkomensdifferentiatie, productiekosten reduceren, aanschaf van duurzame productiemiddelen en gendergelijkheid. 

Herkomst

Onze koffiebonen zijn afkomstig uit vijf landen: Peru, Nicaragua, Guatemala, Oeganda en Colombia. In deze landen werken we nauw samen met Fairtrade koffiecoöperaties waarbij we rechtstreekse prijsafspraken maken, lange termijn samenwerkingen aangaan en samen optrekken in projecten zoals hierboven beschreven. Deze manier van samenwerken zorgt ervoor dat onze koffieketen transparant is, de koffiebonen traceerbaar zijn, de koffieboeren en hun families een leefbaar inkomen kunnen verdienen en geeft jouw kopje koffie een origineel smaakprofiel. Neem een kijkje bij de vijf coöperaties in verschillende landen waarmee wij nauw samenwerken. Hoewel we met de één al bijna 50 jaar samenwerken en met de ander pas 6 maanden blijft onze missie hetzelfde: een leefbaar inkomen voor iedere koffieboer.

Heel eerlijk. Echt lekker.
Lees meer over ons.