Voedselverspilling heeft een grote impact op het klimaat. Uit cijfers van de Stichting Samen tegen Voedselverspilling blijkt dat jaarlijks 25% van het voedsel in Nederland wordt verspild. t komt overeen met een jaarlijkse verspilling per persoon van 33,4kg. Het goede nieuws is: we kunnen hier wat aan doen! Hoe dan? Lees snel verder voor onze tips tegen voedselverspilling. Ook leggen we uit of jouw favoriete Fairtrade Original product nog te eten is nadat de houdbaarheidsdatum verstreken is. Tipje van de sluier: het zit ‘m in ‘kijken, ruiken, proeven’.
BEOORDEEL JE BORDJE ETEN
Wist je dat je niet alles wat over de ‘ten minste houdbaar tot’ datum gelijk weg hoeft te gooien? Veel mensen verwarren de “ten minste houdbaar tot“-datum met de “te gebruiken tot“-datum. De “ten minste houdbaar tot”-datum geeft aan tot wanneer het product naar verwachting zijn beste kwaliteit behoudt, maar betekent niet dat het onmiddellijk bedorven is na die datum. Door te vertrouwen op je zintuigen, kun je eten langer gebruiken dan de houdbaarheidsdatum, wat voedselverspilling vermindert. En dat is ook weer een meevaller voor de portemonnee.
DE GEHEIME GAVE VAN ZINTUIGEN
Kijken (visuele waarneming): Hoe je eten er uit ziet heeft een belangrijke rol bij hoe je je bordje eten gaat ervaren. Eten doe je dus ook een beetje met je ogen. Het uiterlijk van een gerecht of product, inclusief de kleur, presentatie en textuur kan trek oproepen óf het tegenovergestelde. Jep. Heb je een twijfelgeval in handen? Kijk dan naar de kleur, textuur en vorm. Is het product vrij van schimmel en vocht en is de verpakking nog heel? Check, check, check. Dan kan je ruiken.
Ruiken (olfactorische waarneming): Wist je dat onze reuk scherper kan ruiken dan onze mond kan proeven? Daarom is het ook een goede manier om te checken of je eten nog goed is. Ruikt het product nog fris, of is de geur onaangenaam? Of ruikt het zoals het product zou moeten ruiken? Denk aan een flinke stinkkaas. Want laten we eerlijk zijn: ruikt niet fris of aangenaam, maar kan wel goed zijn.
Proeven (smaakwaarneming): Proeven verwijst naar de smaakperceptie, die wordt beïnvloed door smaakpapillen in de mond. De traditionele smaakcategorieën zijn zoet, zout, zuur, bitter en umami. Wanneer je een hap neemt, reageren deze smaakpapillen op chemische stoffen in het voedsel en sturen signalen naar de hersenen. Bij producten op of over hun houdbaarheidsdatum gaat het er vooral om of het product nog smaakt zoals het zou moeten smaken en er geen afwijkende smaak aan zit (niet zuur, bitter of muf). Brood dat droog is, is minder lekker om zo te eten natuurlijk, maar kan nog wel goed zijn. Kokos-wentelteefjes is onze favoriete oplossing in dat geval.