We krijgen regelmatig vragen over onze nieuwe hagelslag volgens nog eerlijker recept. Was de hagelslag dan niet al fairtrade? Waarom rietsuiker in plaats van bietsuiker? We vertellen je graag iets meer over de stap die we hebben gezet, over onze drijfveer en over de volgende stap.
Wij willen dat boeren uit ontwikkelingslanden kunnen deelnemen aan internationale handelsketens. Wij zetten ons daarvoor in door op een eerlijke manier handel met ze te drijven en ze te ondersteunen om sterkere handelsspelers te worden. Dit doen we al sinds 1959. Wij geloven dat dit dé manier is om hen een duurzaam inkomen te bieden zodat ze voor zichzelf, hun kinderen en hun gemeenschap een goede toekomst op kunnen bouwen. Hun koffie, cacao, suiker, kruiden, vruchten… we kopen het in volgens Fairtrade voorwaarden en we maken daarvan goede en lekkere producten die succesvol zijn op de Nederlandse markt.
Het meeste effect hebben we natuurlijk als onze producten zoveel mogelijk fairtrade ingrediënten bevatten. Bij onze hagelslag was dat tot voor kort nog niet het geval. Die werd namelijk gemaakt met bietsuiker in plaats van met fairtrade rietsuiker. Hagelslag is een van onze best verkopende producten. Wat zou het mooi zijn als van elk verkocht pak hagelslag ook de suikerrietboeren in Mauritius kunnen profiteren.
Maar hagelslag maken met fairtrade rietsuiker bleek veel lastiger dan we dachten. Rietsuiker heeft namelijk andere kenmerken dan bietsuiker. De machines van de verwerkers konden daar niet zomaar mee omgaan. Na een lange zoektocht is het ons gelukt om een hagelslagfabriek te vinden die speciaal voor ons hagelslag met fairtrade rietsuiker wil maken. Het aandeel fairtrade ingrediënten gaat daarmee flink omhoog. Van 34% naar 97% voor de Hagelslag Puur, en van 27% naar 85% voor de Hagelslag Melk. En daar zijn we best trots op! Duizenden boeren in Mauritius kunnen nu hun fairtrade rietsuiker aan ons verkopen.
De overstap naar fairtrade rietsuiker in onze hagelslag is een mooie vooruitgang. Maar het is beslist nog geen tijd om achterover te gaan zitten. Er is nog veel te doen. De volgende stap is de traceerbaarheid. Nu kopen wij fairtrade cacao in en krijgen de cacaoboeren daarvoor hun fairtrade prijs en ontwikkelingspremie. Maar tijdens de verwerking tot bijvoorbeeld hagelslag gaat onze fairtrade ingekochte cacao in de grote stroom mee met alle andere cacao. Wij willen dat de fairtrade cacao gescheiden blijft. Zodat we jou en alle andere hagelslageters precies kunnen vertellen waar de cacao uit jouw hagelslag vandaan komt. We zijn er hard mee bezig. En houden je op de hoogte van onze vorderingen.
In het afgelopen jaar hebben we als organisatie een aantal keuzes gemaakt. Een daarvan is om de focus te leggen op het ontwikkelen van nieuwe handelsketens en producten in de categorie Wereldkeukens. Hier kunnen we extra verschil maken door ons te richten op productcategorieën waarin nu nog geen fairtrade beschikbaar is. Je kent misschien onze curries uit Thailand en kokosmelk uit Sri Lanka en het snel groeiende assortiment daaromheen. In 2018 komen daar onder andere de eerste producten uit Indonesië bij en in de komende jaren willen we uitbreiden naar andere landen en continenten.
Dit alles betekent voor een kleine organisatie als de onze wel dat we in andere productcategorieën soms een stapje terug moeten doen. Het traceerbaar maken van onze cacao is een van de zaken die we vooralsnog in de koelkast hebben gezet. Heel jammer natuurlijk, maar we zeggen het er maar eerlijk bij. Mocht er weer ruimte ontstaan voor dit plan, dan pakken we het met veel enthousiasme opnieuw op!