Wat doet een Thaise boer met ondermaatse ananassen? En hoe voorkom jij dat je fairtrade eten moet weggooien? Een klein blikje maakt het verschil.
De grote fairtrade ananassen verdwijnen in mooie ronde ringen zo van de struik in een groot blik. Met puur ananassap erbij is het al jaren een topproduct in ons Fair Trade Original assortiment. Maar ondanks de Thaise zon komen er niet alleen grote exemplaren van het veld. Een deel van de ananassen is rijp … en klein. En mag daardoor niet mee in het blik.
Teleurstellend voor de boeren. Want ananassen die buiten het blik vallen, vallen ook buiten de fairtrade boot: geen ontwikkelingspremie en geen gegarandeerde minimumprijs. Alle moeite voor niks? We staken de koppen bij elkaar: de boeren, de Thaise fabriek en wij. De uitkomst is verbluffend simpel: we hebben sinds afgelopen voorjaar ook blikjes met voorgesneden stukjes ananas.
En dit mes snijdt aan twee kanten. Niet alleen in Thailand gaat er minder verloren: ook in Nederland zorgt deze oplossing voor minder waste. Fairtrade ananas in de kliko dumpen, dat is pas zonde! Toch is een groot blik soms gewoon teveel. Omdat je een klein huishouden hebt of omdat je een handje ananas door je salade voldoende vindt.
Ons Fair Trade Original assortiment telt meerdere kleintjes. De nieuwe kokosmelk is biologisch én ruim 30% kleiner dan ons reguliere blik. Onze rietsuikersticks zijn ook nog eens makkelijk mee te nemen. En uit onze knijpfles honing komt nooit teveel; dat scheelt naast verspilde honing ook eindeloos geknoei.
Dankzij de introductie van de kleine blikjes met ondermaatse ananasjes, ontvingen zij vorig jaar al bijna 17% meer aan ontwikkelingspremie.
Nog even terug naar de ananasboeren in Thailand. Dankzij de introductie van de kleine blikjes met ondermaatse ananasjes, ontvingen zij vorig jaar al bijna 17% meer aan ontwikkelingspremie. Klein blikje, groot resultaat!