Kijkje in de keuken van India & Sri Lanka
India wordt door velen het land van de tegenstellingen genoemd. Het is het land van het hindoeïsme, de prachtige landschappen, de heilige dieren, Bollywood films en van vele kleuren zoals tijdens het Holi Festival. En niet te vergeten, de overheerlijke Indiase keuken!
Naast onze Indiase Tandoori en Korma kruidenpasta’s die je sinds 2016 al in het winkelschap vindt, brengen we dit jaar twee nieuwe smaken uit: Indiase Butter Chicken en Sri Lankaanse Colombo Curry. Zo maak jij ’s avonds makkelijk een verrukkelijke curry met kip, paneer of met allerlei groenten. Vanaf maandag 2 mei 2022 vind je deze plantaardige kruidenpasta’s bij jouw Albert Heijn en bij WAAR en Wereldwinkels.
Indiase Recepten
De smaak van India
De Indiase keuken is al duizenden jaren oud. Doordat India zo’n groot land is, verschilt de keuken per regio sterk. Toch zijn er ook veel overeenkomst zoals dat er vaak veel rijst en aardappelen worden gegeten en er overal garam masala’s (kerriemengels) worden gemaakt. Daarnaast eet een groot aantal hindoes helemaal geen vlees, waardoor veel Indiase gerechten vegetarisch zijn. En wist je dat men traditioneel in India met de rechterhand eet? De linkerhand raakt het eten nooit aan en wordt als onrein beschouwd. Curries, tandoori‘s, tikka’s en kofta’s zijn de meest bekende Indiase gerechten. Maar waar komt de smaak van onze Tandoori, Korma, Butter Chicken en Colombo Curry vandaan?
We vertellen het je:
Het noorden van India
In het Noorden van India, tegen de Pakistaanse grens, vind je Punjab. De mensen uit Punjab eten van alle Indiërs het meest buiten de deur. Dat is ook de reden dat je de gerechten van de Indiase keuken uit deze streek regelmatig terug vindt in restaurants over de hele wereld. De smaak van het eten is over het algemeen romig en mild. Bekende gerechten van de Punjabi’s zijn onder andere Kip Tandoori en makhani murgh oftewel: Butter Chicken of Boterkip. Wat leuk om te weten is dat Butter Chicken eigenlijk een gerecht is tegen voedselverspilling: kip van de vorige dag werd in de romige saus bereid waardoor het weer lekker mals werd. Nog steeds wordt Butter Chicken standaard met kip gegeten, maar inmiddels ook met verse kip of een alternatief voor kip. Zin gekregen in deze curry? Ga naar het Butter Chicken recept.
Rechts naast Punjab, vind je de regio Uttar Pradesh. De smaak van deze regio wordt beïnvloed vanuit de keukens van de omliggende landen zoals Iran en Pakistan. Hier wordt veel lamsvlees gegeten en worden de curry’s vaak gecombineerd met brood (roti). Een bekende curry uit deze regio is Korma, een mild gerecht met veel groenten. Lokaal wordt deze curry gegeten met noten en (gedroogd) fruit. De bekende driehoekige snacks, ook wel bekend als samosa’s, zijn ook uit deze regio afkomstig.
De smaak van Sri Lanka
De smaak van onze Colombo Curry vindt zijn oorsprong niet in India, maar in het nabijgelegen eiland Sri Lanka. De Colombo curry is echt een streekgerecht en komt zoals de naam al zegt uit Colombo, de grootste stad van Sri Lanka. In tegenstelling tot onze Indiase kruidenpasta’s, gebruiken we voor onze Colombo curry rode chilipepers. Samen met echte Sri Lankaanse specerijen zoals tamarinde, gember en kerrieblaadjes geeft dit jouw curry een kruidige en pittige smaak.
In Sri Lanka wordt veel gekookt met kokosmelk. Dat is ook niet zo gek, aangezien Sri Lanka een kokosnotenparadijs is. Hier komen ook de kokosnoten voor onze kokosmelk vandaan. Je maakt jouw Colombo curry daarom ook af met een blikje romige kokosmelk. Vind je het nog steeds iets te pittig? Voeg dan iets meer kokosmelk toe naar smaak.
Wil je je Indiase of Sri Lankaanse etentje nog authentieker maken? Ga dan zelf naanbrood maken. Of denk eens aan saag paneer, een bekend gerecht uit de Indiase keuken.
Smaakmakers
De rijkheid aan verschillende kruiden en specerijen in steeds een andere samenstelling is kenmerkend voor zowel de Indiase als de Sri Lankaanse keuken. Hierdoor heeft ieder gerecht zijn eigen smaakbeleving. Een kenmerkend specerij is kurkuma (ook wel geelwortel of turmeric genoemd). Deze wortel wordt vers en gedroogd gebruikt en geeft bijvoorbeeld onze Butter Chicken zijn specifieke oranje gele kleur. Daarnaast wordt er veel gebruik gemaakt van zwarte peper en chilipepers: er wordt gezegd dat hoe zuidelijker je komt, hoe pittiger het eten wordt!
De Zuid-Indiase en Sri Lankaanse keuken is dan ook behoorlijk pittig en proef je terug in onze Colombo curry. In deze kruidenpasta vind je naast verse pepers ook korianderzaad, gember, nootmuskaat en kerrieblad. De geur van kerrieblaadjes is heel aromatisch met veel warme tonen, maar heeft ook citrus in zich. Hierdoor is het de perfecte smaakmaker voor curry’s (vandaar de Engelse naam: curry leaves).
KRUIDENBOEREN
De ingrediënten voor onze vier Indiase en Sri Lankaanse kruidenpasta’s worden verbouwd op het eiland Sri Lanka. 43 Fairtrade kruidenboeren verbouwen daar zwarte peper, chilipepers, nootmuskaat en kaneel in het midden van Sri Lanka. Samen met 77 kokosboeren in het zuiden van Sri Lanka, werken zij gezamenlijk onder de naam SAFENet aan het verbouwen van Fairtrade ingrediënten. SAFENet staat voor Sustainable Agri Farm Enterprise Network. Sinds 2013 werken wij al samen met SAFENet wat begon met Fairtrade kokosnoten voor het maken van onze Fairtrade kokosmelk. Sindsdien werken wij nauw met hen én de producent van onze kokosmelk en kruidenpasta’s samen. Een van de kruidenboeren van SAFENet die specerijen zoals zwarte peper voor in jouw kruidenpasta verbouwt is Kalyani.
KRUIDENPASTA’S
Onze kruidenpasta’s worden gemaakt in de kruidenfabriek van MA’s Tropical Foods in Dambulla, in het midden van het Noordelijk deel van Sri Lanka. Sheran De Alwis, een van de managers van MA’s vertelt ons meer over de geschiedenis van MA’s: “Mijn vader en moeder startten in 1986 met vijf medewerkers de productie van kruidenpasta’s. Sinds 2014 werken we met Fairtrade Original heel nauw samen. Het is nog steeds een echt familiebedrijf, waar ik samen met mijn twee broers werk. Ook met onze medewerkers koesteren we een warme, hechte en levenslange relatie. Fairtrade en biologisch ondernemen was vanaf de start een bewuste keuze.
Dit past bij de eeuwenoude landbouwtraditie van Sri Lanka waar schadelijke pesticide niet bestonden. De liefde voor de natuur en het sociale heb ik van mijn vader. Hij is mijn grote voorbeeld.” Inmiddels werken er bij MA’s meer dan 400 mensen op verschillende locaties in het land. “Voor jullie curry’s gebruiken we kaneel, kruidnagel, nootmuskaat, kardemom, kaneel en kokosolie van de Fairtrade gecertificeerde boeren”, legt Sheran uit. Overal in de fabriek hangen duidelijke werkinstructies. Werk veilig. Werk hygiënisch. Was je handen. Draag een mondkapje. Verspil geen water. We staan iets langer stil bij de afdeling waar onze curryzakjes met de hand worden ingepakt. De kant-en-klare kruidenpasta’s zijn klaar voor de lange tocht naar de Rotterdamse haven en uiteindelijk jouw keuken!
De smaak van India, gemaakt in Sri Lanka
Onze producent MA’s uit Sri Lanka heeft veel kennis als het gaat om de vele smaken uit de Aziatische keuken. De Indiase keuken is bekender dan de Sri Lankaanse keuken, dus is gekozen om eerst met Indiase kruidenpasta’s jullie harten aan de keukentafel te veroveren. De Sri Lankaanse Colombo Curry is onze eerste smaak uit Sri Lanka en we zijn benieuwd wat jullie van deze kruidenpasta vinden!
IMPACT
De kruidenboeren waarmee wij samenwerken zijn gedreven om hun landbouwmethoden te verbeteren, erosie tegen te gaan en goede kwaliteit producten te leveren met zorg voor de omgeving. Bijna 50 kruidenboeren en hun families maken samen met Fairtrade Original en MA’s verbeterplannen. En ze merken dat dat vruchten afwerpt! De verkoop van hun kruidenpasta’s stijgt. Sinds de lancering van de Korma en Tandoori in 2017, is de Korma bijna 3 keer zo groot geworden en Tandoori zelfs 5 keer zo groot! Het levert ze een eerlijk inkomen op en een goede toekomst voor hun boerderij en hun familie. Met jouw aankoop zet je niet alleen een origineel gerecht op tafel, maar draagt jij ook bij aan een leefbaar inkomen voor de kruidenboeren in Sri Lanka.
In 2021 ontvingen de kruidenboeren en kokosboeren samen een Fairtrade Premie van 18.520 euro dat geïnvesteerd is in projecten dat het leefbaar inkomen ten goede komt. De boeren van SAFENet zijn afgelopen jaren ondersteund via de Fairtrade Premie die voor een deel tijdens de afgelopen twee COVID-19 jaren voor een deel in cash is uitbetaald, zodat de boeren essentiële goederen konden kopen. Ook zijn er medische spullen voor leden bekostigd vanuit de premie.
FAIRTRADE
De Fairtrade certificering was een lastig proces. Dit komt onder andere doordat de boeren ver uit elkaar gevestigd zijn en dus niet gemakkelijk samen op kunnen trekken. Een deel van hun productie, 20%, is nu Fairtrade gecertificeerd. Dit aandeel is voldoende om het keurmerk op onze producten te mogen plaatsen.
Extra impuls
We verkennen nu de mogelijkheid om een nieuwe groep Fairtrade boeren op te leiden in het Noorden van Sri Lanka, in het voormalige oorlogsgebied. Dat zou ex-kindsoldaten een nieuwe toekomst kunnen bieden. Spil bij deze ontwikkelingen is het bedrijf MA’s Tropical Foods, dat de ingrediënten van de boeren verwerkt en als product levert aan Fairtrade Original.
Twee nieuwe smaken
Momenteel gebruiken we vooral veel ingrediënten van de kruidenboeren voor het maken van de Colombo Curry zoals zwarte peper, kardemom, kaneel en kruidnagel. Voor de Butter Chicken kruidenpasta gebruiken we momenteel nog geen enkel ingrediënt van de boeren. Wel zijn we bezig met het verbouwen van Fairtrade gember en kurkuma. Deze staan bij een aantal boeren in de grond en zodra ze geoogst worden dan worden ze gebruikt als ingrediënt voor de kruidenpasta’s. Waarschijnlijk is de kurkuma al in mei volgroeit en vind je na die tijd terug in onze Butter Chicken kruidenpasta’s. Extra info ter achtergrond: De rijst en kokosolie die gebruikt worden in de Butter Chicken kruidenpasta, worden beide Fairtrade ingekocht, waardoor de kruidenpasta Fairtrade gecertificeerd is.
ZO MAAK JE HET IN JE EIGEN KEUKEN
Dan is het tijd om de veelzijdige kruidige smaken zelf te gaan proeven! Met onze vier kruidenpasta’s uit de Indiase en Sri Lankaanse keuken kun je alle kanten op. Heb je zin in comfortfood? Maak dan Indiase Butter Chicken. Een milde curry met een rijke romige smaak. Traditioneel wordt dit gerecht met kip gegeten, maar je kunt ook van deze boterzachte vegan kruidenpasta smullen als je geen vlees eet. Voeg dan jackfruit, plantaardige boter en (kokos)room toe. Klik hier voor het butter no chicken recept
Ben je dol op (vega) kip? Probeer dan eens deze Colombo Curry of Tandoori kruidenpasta. Voor de pittige types raden we onze Colombo curry aan. Voor een wat meer mild kruidig gerecht kun je goed terecht bij onze Tandoori. Deze kruidenpasta is ook erg lekker in combinatie met Tandoori paneer met mangosalsa. Paneer is een kaas en is vrij licht van smaak. Hierdoor is het makkelijk te combineren met verschillende ingrediënten en smaken. In dit gerecht grill je de stukjes paneer. Je zou ook eventueel de paneer voor stukjes halloumi kunnen vervangen. De zelfgemaakte mangosalsa maakt dit gerecht af!
Onze Indiase Korma is door zijn rijke smaak een echte allemansvriend en op veel verschillende manieren te gebruiken. Korma komt oorspronkelijk uit het noorden van India en betekent stoven. Slow cooking dus eigenlijk. Probeer het zelf in dit stoofpotje met kip! Ook heerlijk in deze curry met bloemkool en zoete aardappel of in een curry met kip en mango. Zin in iets heel anders dan een curry? Gebruik dan eens deze kruidenpasta als basis voor jouw zelfgemaakte Indiase naanpizza.
Alle USP’s op een rijtje:
- 100% plantaardig
- Verbouwd, bereid en verpakt in Sri Lanka
- Fairtrade
- Aandacht voor milieu bij de boeren en bij de productie van ingrediënten
- MA’s is een sociaal bedrijf met veel aandacht voor de medewerkers en de boeren
- MA’s heeft mensen in dienst die de boeren bezoeken en begeleiden