Lena Knoerzer
Product Manager
09 maart 2022

De internationale koffieprijzen liggen op het hoogste peil in 10 jaar! Om goed te kunnen begrijpen waarom de koffieprijzen zo zijn gestegen en jouw pak koffie duurder is geworden, is het goed om te weten hoe de koffieprijs in elkaar steekt. Dit is best wel ingewikkelde koek, dus pak er vooral een kopje koffie bij en ga er even voor zitten.

Koffie is een commodity

Wist je dat de prijs van koffie elke minuut verandert? Dat komt omdat koffie wordt behandeld als een commodity. Commodities zijn grondstoffen zoals bijvoorbeeld olie, gas en goud die kunnen worden gekocht en verkocht op zogenaamde commodity beurzen. De Intercontinental Exchange (ICE) in New York City is een belangrijke beurs voor commodities.

New York & Londen C-prijs

De twee meest bekende koffiesoort zijn arabica koffie en robusta koffie. Als voorbeeld nemen we de prijs voor arabica koffie*. De handelsprijs van arabica koffie, ook wel bekend als de C-prijs, wordt ook bij de ICE vastgesteld: deze prijs bepaalt de wereldmarktprijs van koffie. Daarbij is het goed om te weten dat alle koffie wordt behandeld als één grondstof, ongeacht de herkomst of kwaliteit. Het basisniveau van de C-prijs wordt bepaald door vraag en aanbod. Als er meer koffie beschikbaar is op de markt, daalt de prijs en visa versa. Althans, zo zou het moeten werken maar zo werkt de C-prijs in werkelijkheid niet helemaal. Er zijn namelijk meer factoren die de C-prijs beïnvloeden.

*De prijs van robusta koffie wordt vastgesteld in Londen, maar het mechanisme voor het vaststellen van de prijs werkt daar hetzelfde als voor de arabica koffie.

Termijncontracten

Heb je weleens gehoord van termijncontracten? Dit is het best te omschrijven als een belofte om op een toekomstig moment koffie te kopen tegen een prijs die vandaag wordt vastgesteld. De overeengekomen prijs in een termijncontract is gebaseerd op de voorspelde prijs op de leveringsdatum. De prijs wordt dus voor een groot deel bepaald door speculaties. Als men bijvoorbeeld denkt dat de C-prijs in de toekomst zal stijgen als gevolg van een zwakke koffieoogst, is de kans groot dat ze vandaag al termijncontracten kopen en vervolgens met winst verkopen wanneer de prijs rondom bij de leveringsdatum stijgt.

De termijnmarkt kan ook worden gebruikt om risico’s af te dekken in een bewegelijke markt, zodat partijen weten voor welke prijs zij koffie gaan kopen of verkopen in de toekomst. De aanhoudende grote vraag naar koffiecontracten, zorgt ervoor dat de huidige koffieprijs stijgt en zorgen voor veel onrust. Daarom pleiten wij als Fairtrade Original voor een nieuwe standaard in de koffieindustrie, namelijk een leefbaar inkomen referentieprijs als vangnet voor elke koffieboer. Wil je meer weten hierover? Je leest het hier.

Deel dit verhaal:


Door:
Lena Knoerzer
Product Manager
Heel eerlijk. Echt lekker.
Lees meer over ons.