Fairtrade Original Sfeerfoto's zoete aardappel

Wat is zoete aardappel?

Aan de buitenkant paarsig en van binnen oranje: de zoete aardappel! Ook al heeft hij dezelfde naam als de piepers die wij in Nederland veel eten, het is een ander soort gewas. De zoete aardappel, ook wel bekend als bataat, is een groente en de aardappel is een knol.

Wist je dat de zoete aardappel op de zevende plek staat in de lijst met belangrijkste voedselgewassen ter wereld? Naast de oranje variant, vind je hem soms ook in het wit of paars van binnen. Naast dat hij bijzonder voedzaam is boordevol vitamines en vezels, kun je er ook alle kanten mee op in gerechten.

Hoewel het twee verschillende gewassen zijn, kun je de zoete aardappel op dezelfde manier als een gewone aardappel eten: als zoete aardappel (oven)frietjes, door een curry, in een soep of stampen tot purée of een zoete aardappel stamppot. Bekijk hier onze favoriete gerechten met zoete aardappel. We zien hem de laatste jaren steeds vaker in de supermarkt en in restaurants. Hoog tijd om meer te weten te komen over deze oranje knol!

Zoete aardappel kun je stampen tot puree of stamppot

De wortels van de zoete aardappel

Er wordt veel gespeculeerd over zijn herkomst, waarschijnlijk ligt deze ergens in Zuid- of Midden-Amerika. Al zijn er ook aanwijzingen dat de bataat al lang voor die tijd gegeten werd in Polynesië en Nieuw-Zeeland. Rond 1500 kreeg de zoete aardappel voet aan wal in Europa, Japan, China en Filipijnen.

De smaak van zoete aardappel

Eigenlijk verklapt de naam het al: de zoete aardappel smaakt zoetig. Daarnaast heeft het ook iets kruidigs. Daarom past deze groente goed bij pittige gerechten zoals Thaise curry’s.

Zo schil je zoete aardappel

Voordat je aan de slag gaat met deze oranje groente, is het handig om te bepalen of je hem met of zonder schil eten. Beide opties zijn mogelijk: voor een gepofte zoete aardappel of frietjes uit de oven of airfryer, is het lekker om de schil eraan te laten. Borstel de aardappels dan van te voren schoon en snijd uitlopers of plekjes weg. Je kunt ze ook met de hand wassen met een beetje water, droog ze daarna goed droog. Wil je de zoete aardappels schillen? Schil ze dan net zoals gewone aardappels met een aardappelschilmesje of een dunschiller. Net wat jij fijn vindt!

Manieren om zoete aardappel te bereiden

 

Zoete aardappelfrietjes uit de oven

Een van de meest bekende en favoriete manier om bataat te eten is het maken van frietjes! Zoete aardappel friet is ontzettend lekker en snel gemaakt. Boen de aardappels goed schoon, dep ze droog en snijd in staafjes. Met schil worden ze bovendien nog wat knapperiger. Hussel om met olie, peper en zout en verdeel over een bakplaat. Bak in de oven op 220 graden in een half uurtje mooi bruin en hussel de frietjes halverwege goed om. Serveer de frietjes bij deze vegan kapsalon of stoofvlees, zoals zuurvlees van jackfruit met zoete aardappel frietjes.

Zuurvlees van jackfruit met zoete aardappelfrietjes

TIP: Zoete aardappelfrietjes maak je trouwens ook heel makkelijk uit de airfryer! Je hoeft ze hiervoor niet te schillen; spoel ze van te voren alleen goed schoon. Snijd ze in plakken van een halve centimeter dik. Snijd de plakken in repen van 1 cm en ongeveer tien tot twaalf centimeter lang. Maak de frietjes droog met keukenpapier. Besprenkel rondom met olijfolie en wat paprikapoeder, komijn en cayennepeper. Doe de friet in het mandje van de airfryer en bak een kwartier. Schud het mandje halverwege om. Bestrooi met versgemalen zeezout en serveer direct!

 

Ovenschotel met zoete aardappel 

Nadat je zoete aardappel een kwartier hebt gekookt, kun je er ook lekkere ovenschotels van maken. Net een beetje anders en vol van smaak. In dit recept voeg je aan de puree zowel spruitjes en plakjes chorizo als smaakbommetje. Eet je liever geen vlees? Vervang dan de chorizo voor in reepjes gesneden zongedroogde tomaat. 

Zoete aardappel grillen

Zoete aardappel is heerlijk gegrild uit de oven. En het is zo makkelijk! Voor deze Thaise curry grillen we eerst de bataat in de oven. Doe geschilde en in blokjes gesneden zoete aardappels op een bakplaat en besprenkel met 1 eetlepel olie. Kruid met peper en zout en bak ongeveer 25 minuten in de oven op 180 graden tot ze zacht zijn en goudbruin gekleurd. 

Zoete aardappel koken

Net als zijn gele en bekende tegenhanger, kun je deze zoete variant ook kokenHoe lang moet je zoete aardappel koken? Kook de geschilde en in grove stukken gesneden aardappel voor 15 minuten, voordat je er puree van maakt voor in een ovenschotel zoals deze.

Brownie van zoete aardappel

Wist je dat de bataat het ook goed doet in zoete gerechten? Deze brownie met dadels, pure chocola en walnoten is echt een voltreffer: door de zoete aardappel wordt deze brownie lekker smeuïg én eet je gelijk groente terwijl je geniet van een stukje taart. Voor deze brownie kook je grove stukken zoete aardappel voor 15 minuten, waarna je de stukken pureert en er een browniebeslag van maakt.  

Zoete aardappelsoep

Een andere makkelijke manier om zoete aardappel in de keuken te gebruiken is om er soep van te maken. Zoals in deze Thaise rode curry-maaltijdsoep met zoete aardappel. Hiervoor schil je ze en snijd ze in blokjes. Verhit olie in een soeppan en fruit ui en gember. Voeg vervolgens een Thaise Rode Curry kruidenpasta toe en de aardappelblokjes en bak even mee. Voeg  kokosmelk en water toe en breng alles aan de kook. Kook de soep tot de groente gaar is. Pureer de soep met behulp van een staafmixer en klaar is jouw soep! 

Thaise curry met zoete aardappel

Je kunt deze groente ook toevoegen aan een Thaise curry zoals deze Thaise Massaman curry. Hiervoor roerbak je de gesneden blokjes aardappel in de pan samen met sperziebonen. Breng op smaak met een Massaman kruidenpasta en laat het geheel koken in 400 ml kokosmelk. Kook voor ongeveer zes minuten tot de groenten beetgaar zijn en voeg linzen toe.

Zoete aardappel poffen 

De makkelijkste manier om zoete aardappels te bereiden is door ze te poffen. Zo maak je gepofte zoete aardappels: was de schil schoon. Droog ze vervolgens af en wikkel iedere zoete aardappel los in een stuk aluminiumfolie en wrijf rondom in een laagje zonnebloemolie. Prik er met een vork een aantal gaatjes in en wikkel ze (niet al te strak) dicht, zodat er geen lucht meer uit of in kan komen. Pof de pakketjes op een bakplaat op 190 graden voor 30-60 minuten in de oven gaar. De bereidingstijd is afhankelijk van de grootte. Check na 30 minuten of ze al gaar zijn door een mes of vork in het midden te steken. Ze zijn goed wanneer ze zacht zijn en je er makkelijk doorheen kunt prikken of snijden. Vul vervolgens de gepofte zoete aardappel wat je lekker vindt, zoals feta, tzaziki of chorizo.

 

Zoete aardappel stomen  

Tot slot is het ook goed om te weten dat je zoete aardappels kunt stomen. Daar worden ze heerlijk zacht van! Breng hiervoor een grote pan met een klein laagje water aan de kook en leg er een deksel op. Doe de aardappels in zijn geheel in de stoommand of vergiet in de pan en leg de deksel erop. Laat ze op middelhoog vuur ongeveer 30 minuten gaar stomen. Snijd met een mesje door de aardappels, om te kijken of ze mooi gaar zijn.

Zo bewaar je zoete aardappel

Net als conserven en tomaten in blik, is een zoete aardappel altijd handig om in huis te hebben. Hij is zo’n maand houdbaar als je hem op een donkere plek bewaard. Zoals bijvoorbeeld in een kelder of een keukenkastje. Bewaar hem niet in de koelkast, want deze groente kan niet tegen te lage temperaturen. Haal hem bij voorkeur uit een plastic zak voordat je hem bewaard. Wanneer de schil is verkleurd of er zitten uitlopers aan, dan is de zoete aardappel niet meer vers.

Aan de slag met zoete aardappel

Voor alles geldt dat je de gewone aardappel een-op-een kunt vervangen voor een zoete aardappel. Makkelijke vuistregel als je de keuken in wilt duiken met bataat. Van soep tot stamppot tot frietjes voor bij een stoofvlees of een kapsalon, we hebben onze favorieten in de keuken met zoete aardappel voor je op een rijtje gezet hieronder.

Samen werken aan een leefbaar inkomen voor boeren
Lees meer over ons.