Denk je aan Nederlandse keuken, dan denk je aan stamppot. Dit oer-Hollandse recept voor hutspot is er één met een Thaise twist door de smaak van Thaise kerrie in de gele curry-kruidenpasta. En doordat het klapstuk hier vervangen wordt door halloumi is deze hutspot ook ideaal voor wie graag een dagje vegetarisch eet. Deze hutspot maak je af met geroosterde amandelen en verse bieslook.
Probeer ook eens een paar van onze andere winterse favorieten, zoals het Hollands stoofpotje van jackfruit of deze pompoensoep met gele curry en kokos.
800 gr kruimige aardappels, geschild en in gelijke stukken
300 gr winterwortel, in gelijke stukken
2 kleine uien, in ringen
2 appels, in parten
4 el olijfolie (voor marinade)
300 gr halloumi, in gelijke repen
2 el geschaafde amandelen, geroosterd
2 el verse bieslook, gehakt
Maak de marinade door de honing, olijfolie en een eetlepel van de Thaise Gele Curry kruidenpasta door elkaar te roeren. Leg hier de halloumi repen in zodat ze aan alle kanten goed bedekt zijn met de marinade. Laat de halloumi in ieder geval 15 minuten marineren.
Kook de aardappels samen met wortel en ui tot de aardappelen gaar zijn.
Bak ondertussen de partjes appel in een koekenpan in een beetje olijfolie aan beide kanten bruin en meng de rest van de Thaise Gele Curry kruidenpasta erdoor. Voeg de kokosmelk toe en roer tot de pasta mooi verdeeld is. Laat het geheel sudderen tot de appel beetgaar is.
Giet de aardappelen, wortel en ui af en stamp door elkaar. Roer de appel partjes erdoor en gebruik zoveel van het curry mengsel als nodig is om een smeuïge puree te maken. Spatel de bieslook erdoor en breng de stamppot op smaak met peper en zout.
Gril de halloumi kort om en om bruin in een hete grillpan. Leg de gegrilde halloumi over de hutspot en schenk de overgebleven marinade erover. Bestrooi het geheel met de geroosterde amandelen en gehakte bieslook.