Nog steeds wordt er veel vanuit huis gewerkt. Nogal een verandering, maar één factor in deze situatie is voor mij (en vele andere koffieliefhebbers) gelijk is gebleven: de werkdag kan pas écht beginnen met een goede kop koffie.
Waar velen van ons gewend zijn aan de klassieke automatenkoffie – een druk op de knop en even het weekend doornemen met één van de collega’s – hebben we nu alle vrijheid om de lekkerste koffie op de beste manier te zetten. Maar hoe doe je dat thuis? Ongeacht jouw favoriete zetmethode, zijn er een paar dingen om rekening mee te houden die de koffiesmaak altijd ten goede komen.
Zorg ervoor dat je water tussen de 90 en 96 graden is. Als de temperatuur hoger is, kan de koffie verbranden.
Naast de besproken tips, wordt de koffiesmaak ook beïnvloed door de zetmethode. Hier vind je mijn vijf favoriete zetmethoden om de lekkerste koffie te maken. Een goed begin van jouw thuiswerkdag is het halve werk!
Misschien wel de bekendste zetmethode aller tijden. De oude vertrouwde filterapparaten zijn nog altijd te koop en vooral handig als je houdt van heel veel koffiedrinken. Je zet gemakkelijk een grote pot waar je de hele ochtend mee vooruit kan. Wil je geen gebruik maken van de papieren wegwerpfilters? Dan is er deze goudfilter als alternatief. Het verschil in smaak zit ‘m vooral in de lijm die in papieren filters aanwezig is. De lijm kan door de warmte van de koffie smelten wat de koffiesmaak kan beïnvloeden.
Koffiezetten met een percolator was vooral populair in de jaren vijftig en zestig, maar beleeft nu een comeback door een toenemende interesse in verschillende vormen van slow coffee. De term slow coffee kan je bij koffiezetten met een percolator vrij letterlijk nemen: voor zo’n zes kopjes ben je ongeveer tien minuten bezig. Koffiezetten met een percolator is een ware kunst. Je moet er namelijk voor zorgen dat de koffie precies lang genoeg door het kannetje loopt voor de juiste sterkte. Zet voor de eerste keer je timer op acht minuten en beoordeel dan of je koffie langer moet voor een sterkere kop of juist iets korter.
Deze zetmethode is mijn persoonlijke favoriet. Vooral omdat het een hele makkelijk en snelle methode is: schep verse koffie in de cafetière, schenk met vaste hand heet, niet kokend, water erbij. Zo zorg je ervoor dat alle koffie gelijktijdig verzadigd wordt en dat er wat beweging in het glas ontstaat. Meestal zie je nu ook een karamelkleurig schuimlaagje op de koffie verschijnen. Dit gebeurt als de koffie CO2 vrijlaat en het betekent dat de koffie supervers is. Roer de koffie nog even door en laat dan een paar minuten wachten. Vier is wat mij betreft ideaal, maar ook hiervoor geldt dat je zelf het beste kunt experimenteren om de koffie naar jouw smaak te krijgen.
Handmatig koffiezetten, ook wel ‘koffie op grootmoeders wijze’ genoemd, is ook een vorm van slow coffee. Bij deze manier van koffiezetten gebruik je een filterhouder die je op je kop plaatst. Belangrijk voor de smaak is de maling. Heb je een te fijne maling dan wordt de koffie te sterk – wel handig als je zin hebt in een espresso. Heb je een te grove maling dan wordt je koffie slap. Plaats de filter in de filterhouder hebt geplaatst en doe vervolgens de koffie in het filter. Giet heet water langzaam in het midden van het filter tot de gewenste hoeveelheid water van je kop. Omdat de koffie onderin je kopje sterker is dan bovenin, moet je voor het drinken even goed roeren.
Voor de lucky few van ons die over een eigen bonenmachine beschikken: als je de eerder genoemde tips opvolgt, kan er weinig misgaan. Een ideale zetmethode voor iedereen die voor ze hun eerste kop koffie gedronken hebben eigenlijk nog niets uit handen krijgen. Eén druk op de knop en de geur van versgemalen bonen en koffie komt je tegemoet. Geniet!
Ontdek wat jouw dagelijks kopje koffie nog meer kan betekenen
Tenslotte is de koffie(boon) die je kiest natuurlijk de belangrijkste factor voor de smaken die je proeft. Mijn persoonlijke favoriet is de Community Coffee Single Origin bonen. De bonen van deze koffie komen van koffiecoöperatie Red Ecolsierra, gelegen in het Sierra Nevada-gebergte in Santa Marta, Colombia.
De Single Origin van Community Coffee is gecupt op tachtig punten, waardoor het een Specialty coffee genoemd mag worden. Deze term verwijst naar bonen met de beste smaak die in speciale microklimaten van één origine worden geproduceerd. Naast de rijke, zachte smaak van deze koffie, worden de bonen ook nog eens rechtstreeks bij koffiecoöperatie Red Ecolsierra ingekocht door onze inkoper Mark en betaalt Fairtrade Original naast de Fairtrade prijs en Fairtrade Premie nog een extra Fairtrade Original premie aan de coöperatie.
Benieuwd naar Community Coffee? Lees HIER meer over de community van Red Ecolsierra en onze samenwerking met deze koffieboeren en je koopt Community Coffee gewoon bij jouw Albert Heijn.