Deze bonenpasta, beter bekend als refried beans, is een echte Mexicaanse klassieker. Dit traditionele gerecht uit de Mexicaanse keuken is erg voedzaam, zit bomvol vezels en geeft een goedgevuld gevoel. De bonen zijn onmisbaar voor een boterzachte structuur. Samen met de pikante smaak van ui en rode peper maken refried beans elk gerecht tot een echt Mexicaanse fiesta. Serveer de refried beans bij nacho’s, totopos of tortilla’s en drink er een Mexican Mule bij. ¡Salud!
2 blikjes bruine bonen van 400 gram
1 rode peper, zonder zaadjes (oorspronkelijk chile de arbol)
3 el olijfolie (oorspronkelijk varkensvet, manteca de puerco)
1 kleine ui, fijngesnipperd
Zout naar smaak
Maal in een keukenmachine een kwart van de bonen met het kookvocht uit de blikjes en de rode peper.
Verhit in een pan de olie en fruit hierin de ui tot ze glazig is. Voeg de bonen toe en prak de bonen met een stamper. Roer de fijngemalen bonen erdoor en laat vijf minuten sudderen tot de juiste dikte.
Breng op smaak met zout.
Tip: De juiste dikte van frijoles refritos is zoals guacamole. Dunner of dikker mag natuurlijk ook. Wat jij lekker vindt.