Deze goedgevulde groentestoof is hartverwarmend door de warme smaken uit de Arabische keuken. De friszure granaatappelpitten, de verse gehakte kruiden en de het zoete van de amandelen maken dit gerecht tot een ware smaaksensatie. Heb jij de smaak te pakken en neem jij de tijd voor een dag uitgebreid kokkerellen? Combineer dan met deze romige labneh.
Heb je meer zin in een Hollandse stoof? Probeer dan eens deze Limburgse klassieker met een twist: zuurvlees van jackfruit.
2 aubergines, in blokjes
1 winterwortel, in blokjes
1 paprika, in blokjes
1 rode ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, fijn gehakt
400 gr tomatenblokjes
500 gr linzen, uitgelekt en afgespoeld
500 gr kikkererwten, uitgelekt en afgespoeld
3 el rozijnen
1 el komijnzaad, gekneusd
1/2 el paprikapoeder
1/2 el gedroogde oregano
1 el harissa
1 bosje koriander, grof gehakt
2 el geschaafde amandelen, geroosterd
250 gr bulgur
500 ml groentebouillon
2 lente-uien in ringen
4 el granaatappelpitten
1 el baharatkruidenmengsel
Sap van een halve limoen
Bak de blokjes aubergine in twee eetlepels kokosolie in een koekenpan op hoog vuur tot ze bruin kleuren en gaar zijn. Zet de blokjes weg tot verder gebruik.
Verhit nogmaals twee eetlepels kokosolie in een braadpan en bak hierin de wortel, paprika, ui en knoflook al roerend ongeveer vijf minuten. Voeg de komijn, paprikapoeder, oregano toe en bak al roerend een minuut mee op matig vuur.
Roer de tomatenblokjes, rozijnen en de harissa erdoor en laat de groenten stoof tien minuten pruttelen met de deksel op de pan. Roer de linzen, kikkererwten en de gebakken aubergineblokjes door de groenten en warm goed door. Voeg eventueel wat water toe als de stoof wat droog is geworden.
Breng ondertussen de bouillon aan de kook en giet deze over de bulgur. Laat de bulgur tien minuten wellen. Giet het eventuele teveel aan bouillon af. Roer een scheutje olijfolie naar smaak, het sap van de limoen, de lente-uien, granaatappelpitten, baharat en de gehakte kruiden door de bulgur en breng eventueel op smaak met peper en zout.
Schep de Marokkaanse groentestoof in een mooie schaal en bestrooi voor serveren met de gehakte koriander en geschaafde amandelen.
Tip: Lekker om te eten met met labneh.