Fairtrade Original - Recept Hagelslag wrap met rood fruit
Larissa Bergshoeff
Pr- & communicatiespecialist
16 maart 2020

Hé, is de prijs van mijn pak hagelslag veranderd?’ Goed gezien: de prijzen van onze Chocolade Hagelslag Melk, Puur en Extra Puur zijn gestegen. Keurmerk Fairtrade International heeft namelijk per 1 oktober 2019 de Fairtrade minimumprijs en Fairtrade premie verhoogd met twintig procent: een belangrijke eerste stap op weg naar een leefbaar inkomen voor de cacaoboeren. Mooi nieuws dus voor de West-Afrikaanse boeren en de toekomst van Fairtrade cacao! Als eerste Fairtrade organisatie van Nederland, juichen wij dit initiatief van harte toe. Het omarmen van deze prijsverhoging voor cacao, betekent ook een slag erbij voor jouw pak hagels. We vertellen je er meer over in deze blog.

Fairtrade minimumprijs cacao
Nog altijd leeft de meerderheid van de cacaoboeren in extreme armoede. De wereldmarktprijs van cacao zakte in 2017 met ruim een derde met alle gevolgen van dien. In zulke situaties beschermt de Fairtrade minimumprijs de cacaoboeren. Deze minimumprijs is bedoeld om de boeren in staat te stellen de kosten voor duurzame productie te dekken. Kopers zijn altijd verplicht de minimumprijs aan Fairtrade boerencoöperaties te betalen. Zo hebben de boerencoöperaties zekerheid over hun minimale inkomsten en kunnen ze plannen maken voor de lange termijn. De Fairtrade minimumprijs is per 1 oktober 2019 door Fairtrade International verhoogd met twintig procent, van 2.000 dollar per ton (1000 kilogram) cacao naar 2.400 dollar per ton. Deze prijsstijging zorgde in het vierde kwartaal van 2019 al voor 13,8 miljoen euro meer inkomsten bij 140 boerencoöperaties in Ivoorkust, omdat in die periode de marktprijs met 236 dollar per ton onder de minimumprijs lag. In dit stuk van Fairtrade Nederland lees je meer over de impact die deze prijsstijging nu al heeft gemaakt. 

Extra Fairtrade premie voor boerencoöperaties
Bovenop de Fairtrade minimumprijs, wordt ook altijd een niet onderhandelbare Fairtrade premie betaald. Deze premie wordt rechtstreeks betaald aan boerencoöperaties en wordt gebruikt voor investeringen in productiviteitsverbetering of in gemeenschapsprojecten. Ook deze Fairtrade premie stijgt met twintig procent door de nieuwe lat die Fairtrade International legt, en gaat van 200 dollar per ton cacao naar 240 dollar per ton.  

Cacaoboer in Ghana

Een eerste stap naar een leefbaar inkomen voor cacaoboeren
Fairtrade is het enige keurmerk dat een prijsinterventie in cacao hanteert en daarmee een forse stap heeft gezet om een hogere prijs voor cacao te vragen. Het doel is om op deze manier toe te werken naar het moment dat cacaoboeren een leefbaar inkomen verdienen aan cacao. Fairtrade Nederland blijft hard lobbyen op industrie en overheden om deze prijs te omarmen en als dé industrienorm te gaan handhaven. Lees op deze pagina meer over hun missie voor de toekomst van cacao. 

Bijna tegelijk met de Fairtrade ontwikkelingen, is eind 2019 door de overheden van Ivoorkust en Ghana (samen verantwoordelijk voor meer dan zestig procent van de wereldhandel in cacao) een hogere cacaoprijs opgelegd aan chocoladefabrikanten. Per 1 oktober 2020 zal deze nieuwe prijs gehanteerd worden. De samenwerking tussen de twee landen is nieuw. Doordat ze nu de handen ineen hebben geslagen, staan ze steviger tegenover de rest van de cacao-industrie. In dit artikel van OneWorld wordt meer uitgelegd over de positie die de twee landen samen innemen in de cacao-industrie en hoe ze gezamenlijk eisen dat de cacaoprijs hoger wordt. Deze maatregelen, samen met de stappen die Fairtrade International heeft genomen met de prijsstijging, bieden hoop op echte verandering in de cacaoketens met een leefbaar inkomen voor de cacaoboeren als belangrijke eerste doelstelling. 

Puur genieten 
De verhoging van de cacaoprijs is een goede stap in een duurzame toekomst van de cacaoboeren. De zekerheid die cacaoboeren hebben door de gegarandeerde Fairtrade minimumprijs en premie maakt het mogelijk om aan projecten te werken waarbij ontbossing, kinderarbeid en klimaatverandering wordt tegengegaan. Als consument draag je door de meerprijs van het pakje hagelslag dus bij aan positieve ontwikkelingen voor mens en milieu.  

Hoewel wij alle verkooppunten van onze hagelslag een nieuwe (meer)prijs adviserenbepalen ze uiteindelijk zelf welk prijskaartje aan het pak wordt gehangen. Wat jij kunt doen, is je boterham rijkelijk beleggen met onze hagelslag voor de toekomst van Fairtrade cacao. Hoe meer jij van puur geniet, hoe meer impact jij maakt voor de cacaoboeren. Strooien maar! 

Deel dit verhaal:


Door:
Larissa Bergshoeff
Pr- & communicatiespecialist
Samen werken aan een leefbaar inkomen voor boeren
Lees meer over ons.