Deze bulgursalade met verse kruiden en rokerige jackfruit is de perfecte maaltijd tijdens de warme zomeravonden, maar is ook ideaal als vegetarisch bijgerecht bij de barbecue. Het frisse van de yoghurt, het pittige van de chiliflakes en het zoete van de granaatappelmelasse maakt deze bulgursalade met jackfruit een ware smaaksensatie. Maak je (vega-)barbecue compleet met deze plantaardige ceviche met tomaten en saté van jackfruit met pindasaus.
300 gr bulgur
50 gr rozijnen
½ komkommer
1 paprika
4 el groene olijven plakjes
5 zongedroogde tomaten
2 lente ui
15 gr pistachenoten
2 tl gerookte paprikapoeder
2 el maple syrup
1 el gehakte koriander
1 el gehakte munt
1 el gehakte peterselie
1 el granaatappelmelasse
2 tl baharat
Olijfolie
Citroensap
200 ml dikke yoghurt
1 tl chiliflakes
Zout en peper
Spoel de stukken jackfruit af onder de kraan en laat goed uitlekken. Maak ondertussen de marinade door de gerookte paprikapoeder en de maple syrup door de sojasaus te roeren. Snijd de jackfruit in kleine stukjes en roer deze door de marinade. Laat een half uurtje staan.
Kook de bulgur zoals aangegeven op de verpakking.
Snijd de komkommer en de paprika in blokjes, de zongedroogde tomaat in reepjes en de lente-ui in ringen. Hak de pistachenoten grof.
Roer de rozijnen, olijven, paprika, komkommer, zongedroogde tomaat, lente-ui en de gehakte groene kruiden door de afgekoelde bulgur. Breng de salade op smaak met olijfolie, citroensap en peper en zout en bestrooi met de gehakte pistachenoten.
Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een pan en bak hierin de stukjes jackfruit al roerend ongeveer 10 minuten bruin op middelhoog vuur. Verdeel de stukjes jackfruit over de bulgursalade.
Doe de yoghurt in een kommetje en druppel hier de granaatappelmelasse over en bestrooi met de chiliflakes en eventueel nog wat zout.
Serveer de yoghurt bij de salade.