Geroosterde bloemkool, zóveel smaakvoller dan de gekookte variant. Deze spiesen met Libanese geroosterde bloemkool en kikkererwten zijn goed gekruid en hebben de originele smaak uit de Arabische keuken. Dit recept is perfect voor vegans en vegetariërs, maar eigenlijk voor iedereen die een dagje geen vlees wilt eten. Wist je dat peulvruchten, zoals kikkererwten, in de Arabische keuken veel worden gebruikt? Het geeft je gerecht een stevige bite en het draagt bij aan een vol gevoel. Ook zijn peulvruchten goed voor je darmen, dus altijd een goed idee! Heb je vandaag meer zin in de Aziatische keuken? Probeer dan eens deze gele curry met bloemkool met geroosterde kikkererwten – heb je je peulvruchten in ieder geval binnen!
700 gr bloemkool
2 rode uien
1 el Garam Masala
2 lente-uien
2 el rozijnen
1 bosje munt
4 Libanese platbroden
1 tl honing
Satéprikkers of (kebab)spiesen
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Snijd de bloemkool in gelijke roosjes en de uien in parten. Blancheer de bloemkool 5 minuten. Giet af en spoel goed koud. Verwarm de kokosolie in een steelpan en roer er de garam masala door (kerriepoeder kan ook) en wrijf de bloemkoolroosjes hier mee in. Rijg de bloemkool en ui parten om en om op een prikker. Leg de spiezen op een met bakpapier bekleedde bakplaat en Bestrooi ze met zout en peper. Rooster in ongeveer 10 minuten beetgaar in de oven. Keer de spiezen halverwege een keer om.
Spoel de kikkererwten af in een vergiet onder de kraan en laat goed uitlekken. Verhit de olie in een koekenpan en rooster hierin de kikkererwten op hoog vuur. Blijf goed omscheppen en bak tot ze knapperig zijn. Dit duurt ongeveer 15 minuten. Voeg op het laatst de kruiden en een beetje zout toe en haal van het vuur. Laat de kikkererwten afkoelen.
Maak de yoghurt/tahin saus door de peterselie en knoflook te hakken en dit te mengen met de rest van de ingrediënten. Roer door zodat alle tahin goed is verdeeld. Breng op smaak met een snuf zout. Hoed eventueel wat sesamzaadjes achter om op het bord over de bloemkool te strooien.
Snijd de lente-ui in ringen, hak de munt en verwarm het brood.
Verdeel het brood over de borden, leg hierop de bloemkool spiezen. Schep er wat saus over en bestrooi met de lente-ui, munt, rozijnen en de geroosterde kikkererwten. Serveer de saus die over is er apart bij.