Voor dit recept kan je zelf pitabrood kopen bij de toko of Turkse bakker, maar het is ook heel leuk en lekker om pita’s zelf te maken. Wil je een vegan variant maken van deze pitabroodjes? Vervang dan de honing door agavesiroop.
*Maak je de pita’s zelf houd er dan rekening mee dat het deeg minimaal 12 uur nodig heeft om te rijzen.
600 gr bloem
1 el zout
3 tl gedroogde gist
1 el Turkse yoghurt
300 ml warm water
olijfolie
snufje zeezout
Doe 300 gram bloem met het zout, gist, 2 eetlepels olijfolie, honing en water in een flinke kom en meng dit tot een glad deeg. Dek de kom af met plasticfolie en laat minimaal 12 uur rusten in de koelkast, zodat het deeg mooi kan rijzen.
Voeg de rest van de bloem toe en kneed tot er een mooi licht deeg ontstaat. Het deeg moet nog een klein beetje vochtig aanvoelen maar niet te veel meer plakken. Plakt het nog teveel, voeg dan nog wat bloem toe.
Verdeel het deeg in 6 gelijke stukken en maak hier mooie bolletjes van. Bestuif het werkblad met wat bloem en rol het deeg uit tot ronde deeg lapjes van ongeveer 5 mm dik. Prik met een vork wat gaatjes in het deeg en laat ze afgedekt nog een half uurtje rijzen.
Smeer een koekenpan licht in met een beetje olijfolie. Laat de pan goed heet worden en bak hierin de pita’s aan beide kanten 2 minuten op middelhoog vuur tot ze gaar zijn.
Besmeer de pita’s voor serveren met een druppel olijfolie en bestrooi ze met zeezoutmix met kokos, citroen en koriander. Verwarm de pita’s ongeveer 2 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden.
Lekker om te serveren bij de borrel met verschillende brooddips.