Lotje Kaak
Chain Development
25 april 2014

Nieuw: de vertrouwde Fair Trade Original honing zit nu in een handige knijpfles! Het nodigt uit om het er lekker van te nemen; op de boterham, in de thee of een lepeltje tegen die lastige kriebelhoest. En de imker, welke effect heeft de honing op hem … of haar?

Aanvulling op het inkomen

Honing is zo’n typisch product dat heel geschikt is voor arme boerengezinnen, om hun inkomen mee aan te vullen. Bijvoorbeeld in landen als Guatemala en Chili, waar onze honing vandaan komt. Meestal leeft men niet van de honing alleen. Dan moet je namelijk zoveel bijenkasten neerzetten op zoveel verschillende plekken dat het een enorme klus wordt om die goed te beheren. Dus is het vaak een aanvulling op inkomen uit andere bronnen als koffie, maïs, bonen, veeteelt of loonarbeid. Wel heel welkom, want de meeste honing wordt verkocht in de moeilijke zomermaanden of als er al wel gezaaid (en dus geïnvesteerd) is, maar nog niets geoogst kan worden.

Laagdrempelig

Voor bijenhouden hoef je bepaald niet rijk te zijn. Je hoeft geen lap grond te hebben of een kudde dieren en je hebt geen huis of kantoor nodig. Met een stuk of 15 bijenkasten met bijbehorend bijenvolk, wat basisgereedschap en een berook-blaag kom je een heel eind. En zo’n bijenvolk kun je zelfs zonder veel geld en moeite vangen; gewoon door een oude bijenkast met suikerwater erin op te hangen in het bos, in de bloeiende berm van een weg of langs de kant van een veld met in-bloei-staand gewas. In het begin kun je je behelpen met een grote Mexicaanse hoed met een netje erover, grote laarzen en dikke handschoenen. Op den duur kun je van de opbrengsten een behoorlijk imker-pak kopen. Wel zo veilig.

Bijenhouden is bovendien een activiteit die goed te combineren is met het dagelijks huishouden en daarmee een uitstekende bron van inkomsten voor veel vrouwen op het platteland. Zij hebben vaak weinig mogelijkheden om aan geld te komen en voelen daarentegen wel de verantwoordelijkheid om het gezin te onderhouden. Het legen van een paar bijenkasten brengt vrijwel meteen geld op; geld dat vrouwen amper aan zichzelf besteden, maar voor meer dan 90% direct ten goede komt aan hun gezin. Natuurlijk weten zij ook dat honing niet alleen geld opbrengt, maar ook gezond is en energie geeft aan opgroeiende jeugd. Daarom verkopen ze nooit de hele opbrengst, en houden wat achter voor eigen gebruik.

De bijenhouders van de coöperaties Copiasuro en Apicoop zijn inmiddels echte professionals. Dankzij ondersteuning van hun coöperatie en de fairtrade ontwikkelingspremie is honing voor hen meer dan bij-zaak geworden; zij leveren een kwaliteitsproduct. Nu dus ook in knijpfles.

Deel dit verhaal:


Door:
Lotje Kaak
Chain Development
Heel eerlijk. Echt lekker.
Lees meer over ons.